Domů Recepty Dezerty Kakaový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou: Jemná lahůdka, co roztaje...

Kakaový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou: Jemná lahůdka, co roztaje na jazyku!

Zdroj: Han Ka

Hledáte dokonalý dezert, který je vláčný, krémový a plný čokoládové chuti? Tento kakaový koláč s bohatým tvarohovým krémem a lesklou čokoládovou polevou je to pravé! Je neuvěřitelně jemný, snadný na přípravu a ideální pro každou příležitost – od nedělního odpoledne po slavnostní stůl. Připravte si tuto sladkou symfonii chutí, která potěší každého milovníka sladkého!

Co budete potřebovat?

Na kakaový korpus:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Na tvarohový krém:

  • 500 g měkkého tvarohu (ideálně tučného, v kostce nebo vaničce)
  • 100-150 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • Šťáva z 1/2 citronu (volitelné, pro svěžest)

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády (nebo čokolády na vaření)
  • 50 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 1 lžíce másla

Jak na to?

  1. Příprava kakaového korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem.
  2. Těsto: V jedné míse vyšlehejte vejce s cukrem krupicí do světlé a nadýchané pěny. Postupně zašlehejte mléko a olej. V druhé míse smíchejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Suchou směs po částech vmíchejte do vaječné směsi, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
  3. Pečení korpusu: Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Korpus nechte zcela vychladnout.
  4. Příprava tvarohového krému: V míse vyšlehejte povolené máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte měkký tvaroh a šťávu z citronu (pokud používáte), dokud nevznikne hladký, nadýchaný krém.
  5. Vrstvení: Vychladlý kakaový korpus rovnoměrně potřete připraveným tvarohovým krémem.
  6. Příprava čokoládové polevy: V menším hrnci nebo ve vodní lázni zahřejte smetanu ke šlehání s máslem. Jakmile se máslo rozpustí a smetana je horká (nesmí vřít!), nalámejte do ní čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá poleva. Nechte polevu mírně zchladnout.
  7. Dokončení: Vychladlý koláč s krémem rovnoměrně přelijte připravenou čokoládovou polevou.
  8. Chlazení a servírování: Koláč dejte do lednice na minimálně 2-3 hodiny, ideálně přes noc, aby krém i poleva ztuhly a chutě se propojily. Po ztuhnutí nakrájejte koláč na řezy a podávejte.

Závěr

Tento kakaový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou je ztělesněním čokoládového snu! Je to krémová a vláčná pochoutka, která se doslova rozplývá na jazyku. S jednoduchou přípravou zvládnete tento recept hravě a potěšíte každého, kdo miluje kombinaci čokolády a tvarohu. Užijte si tuto neodolatelnou dobrotu!