
Hledáte dokonalý dezert, který je vláčný, krémový a plný čokoládové chuti? Tento kakaový koláč s bohatým tvarohovým krémem a lesklou čokoládovou polevou je to pravé! Je neuvěřitelně jemný, snadný na přípravu a ideální pro každou příležitost – od nedělního odpoledne po slavnostní stůl. Připravte si tuto sladkou symfonii chutí, která potěší každého milovníka sladkého!
Co budete potřebovat?
Na kakaový korpus:
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Na tvarohový krém:
- 500 g měkkého tvarohu (ideálně tučného, v kostce nebo vaničce)
- 100-150 g moučkového cukru (dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla (pokojové teploty)
- Šťáva z 1/2 citronu (volitelné, pro svěžest)
Na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády (nebo čokolády na vaření)
- 50 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
- 1 lžíce másla
Jak na to?
- Příprava kakaového korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem.
- Těsto: V jedné míse vyšlehejte vejce s cukrem krupicí do světlé a nadýchané pěny. Postupně zašlehejte mléko a olej. V druhé míse smíchejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Suchou směs po částech vmíchejte do vaječné směsi, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
- Pečení korpusu: Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Korpus nechte zcela vychladnout.
- Příprava tvarohového krému: V míse vyšlehejte povolené máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte měkký tvaroh a šťávu z citronu (pokud používáte), dokud nevznikne hladký, nadýchaný krém.
- Vrstvení: Vychladlý kakaový korpus rovnoměrně potřete připraveným tvarohovým krémem.
- Příprava čokoládové polevy: V menším hrnci nebo ve vodní lázni zahřejte smetanu ke šlehání s máslem. Jakmile se máslo rozpustí a smetana je horká (nesmí vřít!), nalámejte do ní čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá poleva. Nechte polevu mírně zchladnout.
- Dokončení: Vychladlý koláč s krémem rovnoměrně přelijte připravenou čokoládovou polevou.
- Chlazení a servírování: Koláč dejte do lednice na minimálně 2-3 hodiny, ideálně přes noc, aby krém i poleva ztuhly a chutě se propojily. Po ztuhnutí nakrájejte koláč na řezy a podávejte.
Závěr
Tento kakaový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou je ztělesněním čokoládového snu! Je to krémová a vláčná pochoutka, která se doslova rozplývá na jazyku. S jednoduchou přípravou zvládnete tento recept hravě a potěšíte každého, kdo miluje kombinaci čokolády a tvarohu. Užijte si tuto neodolatelnou dobrotu!