Domů Recepty Dezerty Tříbarevná buchta: Jednoduchá a efektní sladká tečka!

Tříbarevná buchta: Jednoduchá a efektní sladká tečka!

Zdroj: Božena Fujackova

Hledáte moučník, který je krásně barevný, vláčný a přitom neuvěřitelně snadný na přípravu? Tato tříbarevná buchta je přesně to, co potřebujete! Kombinuje jemné těsto se třemi vrstvami chutí – světlou, kakaovou a ovocnou – což z ní dělá efektní a lahodnou dobrotu ke kávě nebo čaji. Je ideální pro každou příležitost a zaručeně potěší malé i velké mlsouny!

Co budete potřebovat?

  • 3 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 2 lžíce kakaa (kvalitního)
  • 2-3 lžíce povidel, džemu nebo čerstvého/mraženého ovoce (např. rybízu, višní)
  • Moučkový cukr na posypání (volitelné)

Jak na to?

  1. Příprava základního těsta: Troubu předehřejte na 180 °C. Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou.
  2. V míse vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte mléko a olej.
  3. V samostatné, čisté míse prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
  4. Suchou směs postupně vmíchejte do vaječné směsi. Míchejte jen krátce, dokud se suroviny nespojí a nevznikne hladké základní těsto.
  5. Rozdělení těsta a ochucení: Těsto rozdělte na tři zhruba stejné části.
    • První část nechte světlou.
    • Do druhé části vmíchejte kakao, dokud nevznikne jednotné kakaové těsto.
    • Do třetí části vmíchejte povidla, džem nebo menší kousky ovoce.
  6. Vrstvení a pečení: Na připravený plech střídavě a nepravidelně nanášejte jednotlivé druhy těsta – světlé, kakaové a ovocné. Můžete je nanášet lžící a pak je lehce prolnout špejlí, abyste vytvořili efektní mramorový vzor.
  7. Vložte plech do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Chlazení a servírování: Hotovou buchtu nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem. Nakrájejte na řezy a užijte si tuto barevnou a chutnou dobrotu.

Vyzkoušejte také:

Zapečené brambory se sýrem: Nová úroveň oblíbené přílohy!

Cuketové řezy s čokoládovou polevou: Vláčný moučník ke kávě, který si zamilujete!

Voňavé kuřecí špízy s žampiony a rýží: Jednoduché jídlo plné chutí!

Domácí kobližky s Nutellou: Nadýchaná sladkost plná čokoládové rozkoše!

Závěr

Tato tříbarevná buchta je skvělým tipem na jednoduchý, ale efektní moučník, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oči! Je krásně vláčná a díky kombinaci chutí a barev se z ní stane hvězda vašeho stolu. Užijte si tuto bleskovou a neodolatelnou dobrotu!