Hledáte moučník, který je neuvěřitelně svěží, krémový a plný letních chutí? Tento meruňkový koláč s jemným mascarpone krémem a osvěžujícím pomerančovým pudinkem je přesně to, co potřebujete! Kombinuje křehké těsto s vrstvami krémové dobroty a sladkokyselých meruněk. Je ideální pro horké dny, rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě. Připravte se na skutečné letní pohlazení pro vaše chuťové pohárky!
Co budete potřebovat?
Na křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla (nakrájeného na kostičky)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
Na meruňkovou vrstvu:
- 500-600 g čerstvých meruněk (omytých, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky nebo menší kousky)
- 2-3 lžíce krupicového cukru (dle sladkosti meruněk)
- 1 lžička skořice (volitelné)
Na pomerančový pudink:
- 1 balíček vanilkového nebo vanilkovo-pomerančového pudinkového prášku
- 400 ml pomerančového džusu (100% nejlépe, nebo čerstvá šťáva)
- 2-3 lžíce krupicového cukru (dle kyselosti džusu)
Na mascarpone krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 33% tuku)
- 50-80 g moučkového cukru (dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
Jak na to?
- Příprava křehkého těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty rychle vypracujte drobenkovou směs. Poté přidejte vejce a vypracujte hladké a pružné těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočinout na minimálně 30 minut.
- Předpečení korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu (o průměru cca 24-26 cm) vymažte a vysypte moukou (nebo vyložte pečicím papírem). Odpočinuté těsto rozválejte a vyložte jím dno i okraje formy, vytvořte vyšší okraj. Těsto na dně propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud korpus lehce nezezlátne. Nechte zcela vychladnout.
- Příprava meruňkové vrstvy: Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky nebo menší kousky. V menším hrnci smíchejte meruňky s 2-3 lžícemi cukru a skořicí (pokud používáte). Krátce povařte (cca 5-7 minut), dokud meruňky lehce nezměknou a nepustí šťávu. Nechte zcela vychladnout.
- Příprava pomerančového pudinku: V menším hrnci smíchejte pudinkový prášek s cukrem a asi 100 ml pomerančového džusu dohladka. Zbytek džusu přiveďte k varu. Vlijte rozmíchanou směs do vroucího džusu a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne. Nechte zcela vychladnout (přikryjte potravinářskou fólií přímo na povrchu, aby se nevytvořil škraloup).
- Příprava mascarpone krému: V míse vyšlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem dotuha. V samostatné míse krátce prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Poté opatrně vmíchejte vyšlehanou šlehačku do mascarpone směsi.
- Sestavení koláče: Na vychladlý předpečený korpus rovnoměrně rozetřete zchladlý pomerančový pudink.
- Na pudink opatrně naneste a rozetřete mascarpone krém.
- Na krém úhledně rozprostřete vychladlé meruňky.
- Chlazení: Koláč dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby se všechny vrstvy dobře propojily a ztuhly.
- Servírování: Před podáváním opatrně sundejte okraj formy. Koláč nakrájejte na jednotlivé kousky a užijte si tuto letní delikatesu.
Vyzkoušejte také:
Zapečené brambory se sýrem: Nová úroveň oblíbené přílohy!
Cuketové řezy s čokoládovou polevou: Vláčný moučník ke kávě, který si zamilujete!
Voňavé kuřecí špízy s žampiony a rýží: Jednoduché jídlo plné chutí!
Domácí kobližky s Nutellou: Nadýchaná sladkost plná čokoládové rozkoše!
Závěr
Tento meruňkový koláč s mascarpone krémem a pomerančovým pudinkem je ztělesněním letní svěžesti a elegance! Jeho kombinace křehkého těsta, šťavnatých meruněk a dvou krémových vrstev je naprosto neodolatelná. Je ideální pro každou příležitost a zaručeně potěší každého milovníka sladkého. Užijte si tento báječný letní koláč!