Domů Recepty Dezerty Meruňkový koláč s mascarpone krémem a pomerančovým pudinkem: Léto na talíři!

Meruňkový koláč s mascarpone krémem a pomerančovým pudinkem: Léto na talíři!

Zdroj: Zdeňka Daníšková

Hledáte moučník, který je neuvěřitelně svěží, krémový a plný letních chutí? Tento meruňkový koláč s jemným mascarpone krémem a osvěžujícím pomerančovým pudinkem je přesně to, co potřebujete! Kombinuje křehké těsto s vrstvami krémové dobroty a sladkokyselých meruněk. Je ideální pro horké dny, rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě. Připravte se na skutečné letní pohlazení pro vaše chuťové pohárky!

Co budete potřebovat?

Na křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla (nakrájeného na kostičky)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Na meruňkovou vrstvu:

  • 500-600 g čerstvých meruněk (omytých, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky nebo menší kousky)
  • 2-3 lžíce krupicového cukru (dle sladkosti meruněk)
  • 1 lžička skořice (volitelné)

Na pomerančový pudink:

  • 1 balíček vanilkového nebo vanilkovo-pomerančového pudinkového prášku
  • 400 ml pomerančového džusu (100% nejlépe, nebo čerstvá šťáva)
  • 2-3 lžíce krupicového cukru (dle kyselosti džusu)

Na mascarpone krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 33% tuku)
  • 50-80 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr

Jak na to?

  1. Příprava křehkého těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty rychle vypracujte drobenkovou směs. Poté přidejte vejce a vypracujte hladké a pružné těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočinout na minimálně 30 minut.
  2. Předpečení korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu (o průměru cca 24-26 cm) vymažte a vysypte moukou (nebo vyložte pečicím papírem). Odpočinuté těsto rozválejte a vyložte jím dno i okraje formy, vytvořte vyšší okraj. Těsto na dně propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud korpus lehce nezezlátne. Nechte zcela vychladnout.
  3. Příprava meruňkové vrstvy: Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky nebo menší kousky. V menším hrnci smíchejte meruňky s 2-3 lžícemi cukru a skořicí (pokud používáte). Krátce povařte (cca 5-7 minut), dokud meruňky lehce nezměknou a nepustí šťávu. Nechte zcela vychladnout.
  4. Příprava pomerančového pudinku: V menším hrnci smíchejte pudinkový prášek s cukrem a asi 100 ml pomerančového džusu dohladka. Zbytek džusu přiveďte k varu. Vlijte rozmíchanou směs do vroucího džusu a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne. Nechte zcela vychladnout (přikryjte potravinářskou fólií přímo na povrchu, aby se nevytvořil škraloup).
  5. Příprava mascarpone krému: V míse vyšlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem dotuha. V samostatné míse krátce prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Poté opatrně vmíchejte vyšlehanou šlehačku do mascarpone směsi.
  6. Sestavení koláče: Na vychladlý předpečený korpus rovnoměrně rozetřete zchladlý pomerančový pudink.
    • Na pudink opatrně naneste a rozetřete mascarpone krém.
    • Na krém úhledně rozprostřete vychladlé meruňky.
  7. Chlazení: Koláč dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby se všechny vrstvy dobře propojily a ztuhly.
  8. Servírování: Před podáváním opatrně sundejte okraj formy. Koláč nakrájejte na jednotlivé kousky a užijte si tuto letní delikatesu.

Vyzkoušejte také:

Zapečené brambory se sýrem: Nová úroveň oblíbené přílohy!

Cuketové řezy s čokoládovou polevou: Vláčný moučník ke kávě, který si zamilujete!

Voňavé kuřecí špízy s žampiony a rýží: Jednoduché jídlo plné chutí!

Domácí kobližky s Nutellou: Nadýchaná sladkost plná čokoládové rozkoše!

Závěr

Tento meruňkový koláč s mascarpone krémem a pomerančovým pudinkem je ztělesněním letní svěžesti a elegance! Jeho kombinace křehkého těsta, šťavnatých meruněk a dvou krémových vrstev je naprosto neodolatelná. Je ideální pro každou příležitost a zaručeně potěší každého milovníka sladkého. Užijte si tento báječný letní koláč!