Máte chuť na rychlý, nadýchaný a šťavnatý moučník plný vašeho oblíbeného ovoce? Bublanina je léty prověřená klasika, která nikdy nezklame! Je neuvěřitelně snadná na přípravu, voní po celém domě a dokonale se hodí ke kávě, čaji nebo jako sladká snídaně. Objevte kouzlo tohoto jednoduchého, ale geniálního koláče, který si zamiluje celá rodina!
Co budete potřebovat?
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- Špetka soli
- 300-500 g čerstvého ovoce (např. třešně, višně, rybíz, meruňky, borůvky, jahody – větší kusy nakrájejte)
- Moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Příprava těsta: Troubu předehřejte na 180 °C. Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou.
- V míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte mléko a olej.
- V samostatné, čisté míse prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Suchou směs postupně vmíchejte do žloutkové směsi.
- V čisté míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Sníh opatrně, zlehka vmíchejte do těsta. Míchejte jen krátce, dokud se sníh nespojí s těstem.
- Příprava ovoce: Ovoce omyjte a případně vypeckujte nebo nakrájejte na menší kousky.
- Sestavení a pečení: Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravené ovoce.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-35 minut, nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Servírování: Hotovou bublaninu nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také:
Zapečené brambory se sýrem: Nová úroveň oblíbené přílohy!
Cuketové řezy s čokoládovou polevou: Vláčný moučník ke kávě, který si zamilujete!
Voňavé kuřecí špízy s žampiony a rýží: Jednoduché jídlo plné chutí!
Domácí kobližky s Nutellou: Nadýchaná sladkost plná čokoládové rozkoše!
Závěr
Bublanina s ovocem je jednoduše dokonalá – její lehkost, vláčnost a svěžest z ní dělají ideální moučník pro každou příležitost. Je to klasika, která nikdy nevyjde z módy a vždycky přinese úsměv na tvář. Užijte si tuto bleskovou a neodolatelnou dobrotu plnou letních chutí!