Domů Recepty Dezerty Rybízový vánek: Osvěžující spojení jemného piškotu, sladkého rybízu a krémového krému!

Rybízový vánek: Osvěžující spojení jemného piškotu, sladkého rybízu a krémového krému!

Zdroj: Lucie Rakušanová

Máte chuť na koláč, který je neuvěřitelně svěží, lehký a plný letních chutí? Tento Rybízový vánek je přesně to, co hledáte! Kombinuje jemný piškotový korpus s bohatou vrstvou kyselkavého rybízu a nadýchaného, krémového krému. Je to ideální dezert pro horké dny, rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě. Připravte se na skutečné osvěžení!

Co budete potřebovat?

Na piškotový korpus:

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Na rybízovou vrstvu:

  • 300-400 g čerstvého nebo mraženého rybízu (červený nebo černý)
  • 50-80 g krupicového cukru (dle kyselosti rybízu a chuti)
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 100 ml vody nebo ovocné šťávy

Na krém:

  • 500 g měkkého tvarohu (vaničkového, ideálně tučného)
  • 250 g mascarpone
  • 100-150 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 33% tuku)
  • 1 balíček ztužovače smetany (volitelné)

Jak na to?

  1. Příprava piškotového korpusu: Troubu předehřejte na 170 °C. Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem.
    • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem krupicí do světlé, nadýchané pěny.
    • V samostatné, čisté míse vyšlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh.
    • Do žloutkové směsi střídavě a opatrně vmíchejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Míchejte jen krátce, dokud se suroviny nespojí.
    • Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-15 minut, nebo dokud není piškot zlatavý a pružný na dotek. Nechte zcela vychladnout.
  2. Příprava rybízové vrstvy: Rybíz očistěte a odstopkujte. V hrnci smíchejte rybíz, krupicový cukr a 50 ml vody (nebo šťávy). Přiveďte k varu a krátce povařte, dokud rybíz nezměkne a nepustí šťávu.
    • Ve zbylých 50 ml vody (nebo šťávy) rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek dohladka. Vlijte k rybízu a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Nechte rybízovou vrstvu zcela vychladnout.
  3. Příprava krému: V míse smíchejte měkký tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a vanilkový cukr. Krátce prošlehejte, jen aby se ingredience spojily.
    • V samostatné, čisté míse vyšlehejte smetanu ke šlehání (pokud používáte, přidejte ztužovač smetany). Vyšlehanou šlehačku opatrně, po částech, vmíchejte do tvarohové směsi. Promíchejte, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém.
  4. Sestavení dezertu: Na vychladlý piškotový korpus rovnoměrně rozetřete vychladlou rybízovou vrstvu.
    • Na rybízovou vrstvu opatrně naneste a rozetřete celý krém.
  5. Chlazení: Hotový Rybízový vánek dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě propojily a krém ztuhl.
  6. Servírování: Před podáváním nakrájejte na řezy. Můžete dozdobit čerstvým rybízem nebo lístky máty.

Vyzkoušejte také:

Zapečené brambory se sýrem: Nová úroveň oblíbené přílohy!

Cuketové řezy s čokoládovou polevou: Vláčný moučník ke kávě, který si zamilujete!

Voňavé kuřecí špízy s žampiony a rýží: Jednoduché jídlo plné chutí!

Domácí kobližky s Nutellou: Nadýchaná sladkost plná čokoládové rozkoše!

Závěr

Rybízový vánek je skutečným letním osvěžením, které okouzlí vaše smysly! Jeho kombinace jemného piškotu, kyselkavého rybízu a nadýchaného krému z něj dělá dokonalý dezert pro každou příležitost. Je snadný na přípravu a zaručeně potěší každého milovníka sladkého. Užijte si tento báječný letní koláč!