Domů Recepty Dezerty Cuketové řezy s čokoládovou polevou: Vláčný moučník ke kávě, který si zamilujete!

Cuketové řezy s čokoládovou polevou: Vláčný moučník ke kávě, který si zamilujete!

Zdroj: Marcela Velzelová

Hledáte dokonalý moučník, který je neuvěřitelně vláčný, plný chuti a navíc skvěle využije přebytek cuket? Tyto cuketové řezy s bohatou čokoládovou polevou jsou přesně to, co potřebujete! Jsou překvapivě jednoduché na přípravu a chutnají fantasticky ke kávě, čaji nebo jen tak pro radost. Zahoďte předsudky a pusťte se do pečení – nepoznáte, že v nich je zelenina!

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 2 hrnky nastrouhané cukety (hrubě, zbavené přebytečné vody)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g tmavé čokolády (min. 50% kakaa)
  • 50 g másla
  • 2-3 lžíce mléka nebo smetany

Jak na to?

  1. Příprava cukety: Cuketu omyjte, odkrojte konce a nastrouhejte nahrubo. Pokud má cuketa velká semínka, odstraňte je. Nastrouhanou cuketu důkladně vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody – je to klíčové pro vláčnost koláče.
  2. Příprava těsta: Troubu předehřejte na 180 °C. Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou.
  3. V míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte olej.
  4. V jiné míse smíchejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli.
  5. Suchou směs postupně vmíchejte do vaječné směsi. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte vymačkanou nastrouhanou cuketu.
  6. Pečení: Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte korpus zcela vychladnout.
  7. Příprava čokoládové polevy: Čokoládu nalámejte na kousky a dejte do misky. Přidejte máslo a mléko/smetanu. Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou (vodní lázeň) a za stálého míchání nechte čokoládu s máslem rozpustit. Míchejte, dokud nevznikne hladká, lesklá poleva.
  8. Dokončení: Vychladlý cuketový korpus rovnoměrně polijte připravenou čokoládovou polevou. Nechte polevu ztuhnout (můžete dát na chvíli do lednice). Poté nakrájejte na řezy a podávejte.

Závěr

Tyto cuketové řezy s čokoládovou polevou jsou důkazem, že z cukety se dá vykouzlit úžasný sladký moučník! Jsou neuvěřitelně vláčné, plné kakaové chuti a s čokoládovou polevou tvoří dokonalou harmonii. Je to ideální volba ke kávě, která potěší každého a nikdo nepozná, že v ní je schovaná zelenina!