Připravte si tyto šťavnaté kuřecí špízy s žampiony, které se pečou v troubě do dokonalé zlatavosti a podávají se s nadýchanou rýží. Tento recept je ideální pro rychlý a chutný oběd nebo večeři, který potěší celou rodinu. Marinované kuřecí maso je plné chuti a pečené žampiony dodají pokrmu zemitou vůni a šťávu.
Co budete potřebovat?
- 500-600 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky), nakrájené na menší kousky
- 2-3 lžíce rostlinného oleje (na marinování a pečení)
- 2 lžíce grilovacího koření (nebo oblíbené směsi na kuře)
- 3-4 stroužky česneku, prolisované
- 1 velká cibule, nakrájená na půlměsíčky nebo nadrobno
- 200-300 g žampionů, nakrájených na plátky (volitelné, ale doporučené)
- Voda nebo kuřecí vývar (cca 100-150 ml)
- 1 lžíce polohrubé mouky (na zahuštění omáčky)
Na podávání:
- Rýže (např. jasmínová nebo dlouhozrnná), množství dle počtu porcí
- Čerstvé bylinky (např. pažitka, petrželka) na dozdobení (volitelné)
Jak na to? Podrobný návod
1. Marinování masa
- Nakrájejte maso: Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, aby se dobře napíchly na špízy.
- Marinujte: V míse smíchejte nakrájené kuřecí maso s rostlinným olejem, grilovacím kořením a prolisovaným česnekem. Důkladně promíchejte, aby se maso obalilo ze všech stran. Nechte marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně však přes noc.
2. Příprava špízů a pečení
- Předehřejte troubu: Troubu předehřejte na 180-200 °C.
- Připravte cibulový základ: V pánvi na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli dozlatova. Orestovanou cibuli rozprostřete na dno zapékací misky nebo pekáče.
- Sestavte špízy: Marinované kuřecí maso napíchejte na špejle (dřevěné špejle je dobré předem namočit do vody, aby se nepálily). Pokud používáte žampiony, můžete je střídavě napichovat s masem na špejle, nebo je jen přidat volně k masu do pekáče.
- Pečení: Špízy položte na cibulový základ v pekáči. Podlijte trochou vody nebo kuřecího vývaru. Pekáč přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v předehřáté troubě.
- Dopékání a zbarvení: Když je maso téměř hotové (zhruba po 20-30 minutách, v závislosti na troubě a tloušťce masa), odstraňte pokličku/alobal a nechte špízy dopéct a zezlátnout, dokud nebudou krásně propečené a křupavé.
3. Příprava rýže a omáčky
- Uvařte rýži: Mezitím, co se maso peče, připravte rýži podle návodu na obalu.
- Zahustěte omáčku: Šťávu, která se vytvořila v pekáči z masa a zeleniny, můžete zahustit. Špízy vyjměte z pekáče a dejte stranou (udržujte v teple). Do výpeku vmíchejte lžíci polohrubé mouky a za stálého míchání krátce provařte, dokud omáčka nezhoustne. Dle potřeby můžete přidat trochu vody nebo vývaru, pokud je omáčka příliš hustá. Dochutíte solí a pepřem.
Servírování
Kuřecí špízy podávejte horké s připravenou rýží. Přelijte je bohatou omáčkou z výpeku. Můžete dozdobit čerstvými bylinkami. Pro ještě lepší chuť můžete přidat i čerstvý zeleninový salát.