Připravte si tyto neodolatelné masové koule se sýrem, které jsou dokonalým spojením šťavnatého vepřového masa, rozplývajícího se sýra Gouda a křupavé anglické slaniny. Tyto lahodné kuličky pečené v troubě jsou skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři a nejlépe chutnají s krémovou bramborovou kaší.
Co budete potřebovat?
- Vepřová plec (množství dle potřeby, např. 500 g), mletá
- Sýr Gouda, nakrájený na kostičky (množství dle chuti, např. 100-150 g)
- Anglická slanina (plátky na obalování, cca 150-200 g)
- Koření na maso (např. sůl, mletý černý pepř, sladká paprika, majoránka)
- Česnek (2-3 stroužky), prolisovaný
- Jarní cibulka (2-3 ks), nasekaná nadrobno
Na podávání:
- Bramborová kaše
- Čerstvé bylinky na dozdobení (volitelné)
Jak na to? Podrobný návod
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte masovou směs: Do velké mísy vložte mletou vepřovou plec. Přidejte koření (sůl, pepř, paprika, majoránka), prolisovaný česnek a nasekanou jarní cibulku. Důkladně promíchejte.
- Přidejte sýr: Do masové směsi vmíchejte nakrájený sýr Gouda. Znovu dobře promíchejte, aby se sýr rovnoměrně rozprostřel.
- Tvarování koulí: Z masové směsi tvarujte kuličky (velikosti golfového míčku nebo dle preference).
- Obalení slaninou: Každou masovou kouli opatrně obalte plátkem anglické slaniny. Pokud je slanina příliš dlouhá, můžete ji přepůlit. Dbejte na to, aby slanina držela na místě (případně ji upevněte párátkem, které před podáváním vyjměte).
- Pečení: Obalené masové koule rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-35 minut, nebo dokud masové koule nebudou propečené a slanina křupavá a zlatavá. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti koulí a vaší troubě.
Vyzkoušejte také:
Kuřecí směs s kešu a jasmínovou rýží: Pikantní a exotická lahůdka!
Kuřecí řízečky s bramborovou kaší: Šťavnaté placičky, které mizí ze stolu jako nic!
Pečená omeleta z vajec a cottage sýra: Zdravá a rychlá dobrota na snídani
Servírování
Vynikající masové koule se sýrem podávejte horké s čerstvě připravenou bramborovou kaší. Pro oživení můžete posypat čerstvými nasekanými bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka.