Připravte si tuto lahodnou pečenou krkovici na zelenině, která se peče v troubě do dokonalé šťavnatosti a podává se s aromatickou jasmínovou rýží. Tento recept je ideální pro sytý a chutný oběd nebo večeři, který potěší celou rodinu a nezabere mnoho času. Zelenina dodá masu krásnou šťávu a omáčku, a kurkuma v rýži příjemně obarví i ozvláštní celý pokrm.
Co budete potřebovat?
- 3–5 plátků vepřové krkovice (cca 150-200 g na plátek)
- 3 střední cibule, nakrájené na menší kousky
- 7 žampionů, nakrájených na půlměsíčky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na malé kousky
- 2 papriky (ideálně červené nebo oranžové), nakrájené na proužky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Tymián (čerstvý nebo sušený)
- Rostlinný olej na smažení
- 1 dl kečupu (jemného nebo ostrého dle chuti)
- 2 dl hovězího vývaru
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
Na jasmínovou rýži:
- Jasmínová rýže (množství dle počtu porcí, např. 200 g na 2 osoby)
- Voda (dle návodu na obalu rýže)
- Sůl
- ½ – 1 lžička kurkumy
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava masa a zeleniny
- Předehřejte troubu: Troubu předehřejte na 200 °C.
- Příprava zeleniny: Cibuli nakrájejte na menší kousky, žampiony na půlměsíčky, papriky na proužky a česnek na malé kousky.
- Opečení krkovice: Plátky krkovice osolte a opepřete z obou stran. Na pánvi rozehřejte olej a krkovici zprudka opečte z obou stran dozlatova. Opečené maso přendejte na talíř a dejte stranou.
- Základ na omáčku: Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli, žampiony a papriku. Restujte společně na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.
- Dokončení základu: Poté přidejte kečup a promíchejte. Vmíchejte nakrájený česnek a přilijte tmavou sójovou omáčku a vývar. Nechte vše probublávat asi 3 minuty, aby se chutě propojily. Hotovou zeleninovou směs přelijte do pekáče.
2. Pečení krkovice
- Pečení: Na zeleninovou směs v pekáči položte opečené plátky krkovice. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut při 200 °C. Během pečení maso několikrát otočte, aby se propeklo rovnoměrně a zůstalo šťavnaté.
3. Příprava rýže
- Uvařte rýži: Jasmínovou rýži uvařte podle návodu na obalu, nejlépe al dente (na skus). Při vaření přidejte do vody kurkumu. Kurkuma rýži krásně obarví do žluta a dodá jí jemné aroma. Po uvaření rýži sceďte.
Vyzkoušejte také:
Kuřecí směs s kešu a jasmínovou rýží: Pikantní a exotická lahůdka!
Kuřecí řízečky s bramborovou kaší: Šťavnaté placičky, které mizí ze stolu jako nic!
Pečená omeleta z vajec a cottage sýra: Zdravá a rychlá dobrota na snídani
Servírování
Pečenou krkovici na zelenině podávejte horkou s připravenou jasmínovou rýží s kurkumou. Šťavnaté maso se zeleninovou omáčkou se skvěle doplňuje s jemnou rýží. Dobrou chuť!