Domů Recepty Hlavní jídla Plněná uzená roláda s bramborovou kaší: Gurmánský zážitek pro masové požitkáře!

Plněná uzená roláda s bramborovou kaší: Gurmánský zážitek pro masové požitkáře!

Zdroj: Vaření je zábava

Připravte se na skutečný kulinářský zážitek s touto plněnou uzenou roládou, která v sobě snoubí šťavnatou vepřovou kotletu, bohatou náplň z bůčku, sýra a klobásy, to vše obaleno v anglické slanině a pomalu uzené k dokonalosti. Podávaná s krémovou bramborovou kaší a luxusní demi-glace omáčkou, je tento pokrm ideální pro speciální příležitosti nebo nedělní oběd, který zanechá nezapomenutelný dojem.

Co budete potřebovat?

Na náplň:

  • 400 g vepřového bůčku, nahrubo nakrájeného
  • Trocha sádla na restování
  • 1 cibule, nahrubo nakrájená
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžičky sušené petržele
  • 2 lžičky zelené čubrice (nebo saturejky)
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky kurkumy

Na masovou roládu:

  • 1,3 kg vepřové kotlety (v celku, bez kosti)
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sušené hořčice
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 3 lžičky koření „Adamova žebra“ (nebo jiné koření na pečené maso)
  • 1 lžička sušené cibule
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Francouzská hořčice na potření
  • 120 g anglické slaniny, plátky
  • 100 g čedaru, plátky
  • 3 Javořické klobásy (nebo podobné uzené klobásy)

Na omáčku:

  • Trocha sádla
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • Větvička rozmarýnu
  • 1 panák Brandy (cca 40 ml)
  • 2 dl vepřového vývaru
  • 1 dl demi-glace (silný masový vývar)
  • 20-30 g másla

Na podávání:

  • Bramborová kaše

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava náplně

  1. Restování cibule: V malém hrnci nebo na pánvi rozpusťte sádlo a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova.
  2. Mletí bůčku: Nahrubo nakrájený vepřový bůček rozemelte najemno (nebo použijte již mletý bůček).
  3. Smíchání náplně: V míse smíchejte mletý bůček s orestovanou cibulí, prolisovaným česnekem, solí, černým pepřem, sušenou petrželkou, zelenou čubricou, mletým kmínem a kurkumou. Důkladně prohněťte, aby se chutě propojily.

2. Příprava masové rolády

  1. Příprava masa: Vepřovou kotletu rozkrojte tak, aby z ní vznikl velký, plochý plát. Zlehka ji naklepejte.
  2. Kořenění: Jednu stranu plátu masa osolte, opepřete a vetřete směs sušeného česneku, sladké papriky, sušené hořčice, mletého kmínu, koření „Adamova žebra“ a sušené cibule. Maso důkladně promasírujte, aby se koření vsáklo.
  3. Vrstvení náplně: Na čistou, nekořeněnou stranu plátu masa rozetřete francouzskou hořčici. Na ni rozložte plátky anglické slaniny, plátky čedaru a nakonec 3 Javořické klobásy, mezi kterými ponechejte mezery. Poté rovnoměrně rozprostřete připravenou bůčkovou náplň.
  4. Svinutí rolády: Opatrně srolujte maso do velkého válce (rolády) a důkladně ji svažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
  5. Chlazení a uzení: Roládu pevně zabalte do fólie a uložte do lednice, ideálně přes noc. Poté roládu udíte přibližně 10 hodin při teplotě 80 °C. Poznámka: Tento krok vyžaduje udírnu. Pokud nemáte udírnu, roládu můžete péct v troubě při nízké teplotě (např. 120-140 °C) po delší dobu, dokud maso nezměkne.

3. Příprava omáčky

  1. Základ omáčky: Na pánvi rozehřejte trochu sádla a orestujte na něm jemně nasekanou cibuli dozlatova. Osolte a opepřete. Přidejte jemně nasekaný česnek a snítku rozmarýnu.
  2. Deglazování a vaření: Přilijte Brandy a nechte ji odpařit. Poté přilijte vepřový vývar a vařte na mírném ohni, dokud se objem nezredukuje.
  3. Propasírování a dokončení: Omáčku sceďte přes jemné síto, aby byla hladká. Přecezenou omáčku vraťte do hrnce, přidejte demi-glace a povařte do zhoustnutí. Nakonec stáhněte z ohně a vmíchejte kousek másla, dokud se nerozpustí a omáčka nezíská lesk.

Vyzkoušejte také:

Kuřecí směs s kešu a jasmínovou rýží: Pikantní a exotická lahůdka!

Kuřecí řízečky s bramborovou kaší: Šťavnaté placičky, které mizí ze stolu jako nic!

Pečená omeleta z vajec a cottage sýra: Zdravá a rychlá dobrota na snídani

Servírování

Z uzené rolády odstraňte provázek. Nakrájejte ji na silnější plátky a podávejte s krémovou bramborovou kaší a bohatou demi-glace omáčkou. Pro dokonalý vizuální i chuťový zážitek můžete dozdobit čerstvou větvičkou rozmarýnu.