Připravte se na skutečný kulinářský zážitek s touto plněnou uzenou roládou, která v sobě snoubí šťavnatou vepřovou kotletu, bohatou náplň z bůčku, sýra a klobásy, to vše obaleno v anglické slanině a pomalu uzené k dokonalosti. Podávaná s krémovou bramborovou kaší a luxusní demi-glace omáčkou, je tento pokrm ideální pro speciální příležitosti nebo nedělní oběd, který zanechá nezapomenutelný dojem.
Co budete potřebovat?
Na náplň:
- 400 g vepřového bůčku, nahrubo nakrájeného
- Trocha sádla na restování
- 1 cibule, nahrubo nakrájená
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžičky sušené petržele
- 2 lžičky zelené čubrice (nebo saturejky)
- ½ lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky kurkumy
Na masovou roládu:
- 1,3 kg vepřové kotlety (v celku, bez kosti)
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička sušené hořčice
- ½ lžičky mletého kmínu
- 3 lžičky koření „Adamova žebra“ (nebo jiné koření na pečené maso)
- 1 lžička sušené cibule
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Francouzská hořčice na potření
- 120 g anglické slaniny, plátky
- 100 g čedaru, plátky
- 3 Javořické klobásy (nebo podobné uzené klobásy)
Na omáčku:
- Trocha sádla
- 1 cibule, jemně nasekaná
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- Větvička rozmarýnu
- 1 panák Brandy (cca 40 ml)
- 2 dl vepřového vývaru
- 1 dl demi-glace (silný masový vývar)
- 20-30 g másla
Na podávání:
- Bramborová kaše
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava náplně
- Restování cibule: V malém hrnci nebo na pánvi rozpusťte sádlo a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova.
- Mletí bůčku: Nahrubo nakrájený vepřový bůček rozemelte najemno (nebo použijte již mletý bůček).
- Smíchání náplně: V míse smíchejte mletý bůček s orestovanou cibulí, prolisovaným česnekem, solí, černým pepřem, sušenou petrželkou, zelenou čubricou, mletým kmínem a kurkumou. Důkladně prohněťte, aby se chutě propojily.
2. Příprava masové rolády
- Příprava masa: Vepřovou kotletu rozkrojte tak, aby z ní vznikl velký, plochý plát. Zlehka ji naklepejte.
- Kořenění: Jednu stranu plátu masa osolte, opepřete a vetřete směs sušeného česneku, sladké papriky, sušené hořčice, mletého kmínu, koření „Adamova žebra“ a sušené cibule. Maso důkladně promasírujte, aby se koření vsáklo.
- Vrstvení náplně: Na čistou, nekořeněnou stranu plátu masa rozetřete francouzskou hořčici. Na ni rozložte plátky anglické slaniny, plátky čedaru a nakonec 3 Javořické klobásy, mezi kterými ponechejte mezery. Poté rovnoměrně rozprostřete připravenou bůčkovou náplň.
- Svinutí rolády: Opatrně srolujte maso do velkého válce (rolády) a důkladně ji svažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
- Chlazení a uzení: Roládu pevně zabalte do fólie a uložte do lednice, ideálně přes noc. Poté roládu udíte přibližně 10 hodin při teplotě 80 °C. Poznámka: Tento krok vyžaduje udírnu. Pokud nemáte udírnu, roládu můžete péct v troubě při nízké teplotě (např. 120-140 °C) po delší dobu, dokud maso nezměkne.
3. Příprava omáčky
- Základ omáčky: Na pánvi rozehřejte trochu sádla a orestujte na něm jemně nasekanou cibuli dozlatova. Osolte a opepřete. Přidejte jemně nasekaný česnek a snítku rozmarýnu.
- Deglazování a vaření: Přilijte Brandy a nechte ji odpařit. Poté přilijte vepřový vývar a vařte na mírném ohni, dokud se objem nezredukuje.
- Propasírování a dokončení: Omáčku sceďte přes jemné síto, aby byla hladká. Přecezenou omáčku vraťte do hrnce, přidejte demi-glace a povařte do zhoustnutí. Nakonec stáhněte z ohně a vmíchejte kousek másla, dokud se nerozpustí a omáčka nezíská lesk.
Vyzkoušejte také:
Kuřecí směs s kešu a jasmínovou rýží: Pikantní a exotická lahůdka!
Kuřecí řízečky s bramborovou kaší: Šťavnaté placičky, které mizí ze stolu jako nic!
Pečená omeleta z vajec a cottage sýra: Zdravá a rychlá dobrota na snídani
Servírování
Z uzené rolády odstraňte provázek. Nakrájejte ji na silnější plátky a podávejte s krémovou bramborovou kaší a bohatou demi-glace omáčkou. Pro dokonalý vizuální i chuťový zážitek můžete dozdobit čerstvou větvičkou rozmarýnu.