Připravte si neodolatelné domácí kobližky s Nutellou, které jsou zvenku křupavé, uvnitř nadýchané a plné lahodného čokoládového krému! Tyto čerstvě usmažené a plněné kobližky jsou perfektní sladkou pochoutkou pro každou příležitost – ať už na snídani, k odpolední kávě, nebo jako hřejivý dezert pro chladné dny.
Co budete potřebovat?
- 200 ml vlažného mléka
- 50 g másla, rozpuštěného
- 50 g krupicového cukru
- Špetka soli
- 4 žloutky
- 2 lžíce rumu (pro vláčnost a aroma)
- 500 g mouky (ideálně 250 g hladké mouky + 250 g polohrubé mouky pro nejlepší výsledek)
- 35 g čerstvého droždí (nebo 3 lžičky sušeného droždí)
- Nutella na plnění
- Rostlinný olej na smažení
- Moučkový cukr na posypání (volitelné)
Jak na to? Podrobný návod
- Příprava kvásku (pokud používáte čerstvé droždí): V misce smíchejte rozdrobené čerstvé droždí s lžičkou cukru a trochou vlažného mléka (z odměřených množství). Nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna. Pokud používáte sušené droždí, můžete ho rovnou smíchat s moukou.
- Zadělání těsta: Do velké mísy prosejte mouku. Přidejte zbylý krupicový cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo, žloutky, rum, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek (nebo sušené droždí). Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, vláčné a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.
- První kynutí: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování kobližků: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Rozdělte ho na menší kuličky (velikosti menšího pingpongového míčku, z jedné dávky byste měli mít cca 15-20 kuliček). Každou kuličku zlehka zmáčkněte do tvaru kobližku (placatý disk s lehce vyvýšenými okraji).
- Druhé kynutí: Vytvarované kobližky přendejte na lehce pomoučenou utěrku nebo pečicí papír, přikryjte je další utěrkou a nechte ještě asi 10 minut kynout. Během této doby připravte olej na smažení.
- Smažení: V hlubokém hrnci nebo fritovacím hrnci rozehřejte dostatečné množství rostlinného oleje (asi na 170-180 °C). Kobližky smažte z obou stran dozlatova. Smažte je postupně, nepřecpávejte hrnec, aby se tuk příliš neochladil.
- Odsátí tuku: Usmažené kobližky vyjměte z oleje a nechte je okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.
- Plnění Nutellou: Vychladlé (ale stále teplé) kobližky plňte Nutellou. Můžete použít zdobicí sáček s tenkou špičkou, kterou z boku vpíchnete do kobližku a vstříknete Nutellu dovnitř, nebo kobližky jednoduše rozkrojit a Nutellu namazat.
Servírování
Hotové kobližky s Nutellou podávejte ihned. Můžete je poprášit moučkovým cukrem. Skvěle chutnají s šálkem kávy, čaje nebo mlékem.