Připravte si pravý domácí jablečný závin, který vás okouzlí tenkým kynutým těstem a bohatou, šťavnatou jablečnou náplní s rozinkami a kořením! Tento podrobný recept vás provede celým procesem od zadělání těsta až po upečení zlatavého závinu, který je ideální ke kávě, jako sladká snídaně nebo dezert. Tajemství jeho neodolatelné chuti spočívá v kombinaci čerstvých jablek, švestek, voňavé skořice a rumu.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí (nebo 1 balíček sušeného)
- 80 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- Špetka soli
- 50 g rozpuštěného másla
- Kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
Na náplň:
- 1 kg jablek (ideálně kyselejších, např. odrůda Rubín, Idared), oloupaných, zbavených jádřinců a nastrouhaných nahrubo nebo nakrájených na tenké plátky
- 200 g čerstvých nebo mražených švestek (vypeckovaných a nakrájených na menší kousky), volitelné
- 1-2 lžičky mleté skořice (dle chuti)
- 100 g rozinek namočených v rumu (nebo vodě)
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku (pro zahuštění šťávy z jablek)
- 2-3 lžíce meruňkové marmelády (na potření těsta)
Na potření a lesk:
- 1 vejce (rozšlehané s lžící mléka) na potření před pečením
- 20 g rozpuštěného másla
- 1-2 lžíce rumu (na potření po upečení)
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava těsta
- Vytvořte kvásek: Do malé misky dejte rozdrobené droždí, lžičku cukru (z odměřených 80 g) a trochu vlažného mléka (z odměřených 250 ml). Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
- Zadělání těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte zbylý krupicový cukr, žloutky, špetku soli, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, vláčné a pružné těsto.
- Kynutí: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
2. Příprava náplně
- Smíchejte ingredience: Nastrouhaná jablka (a švestky, pokud používáte) smíchejte s mletou skořicí, okapanými rozinkami namočenými v rumu a vanilkovým pudinkovým práškem. Vše dobře promíchejte.
3. Tvarování a pečení závinu
- Příprava plechu: Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- Rozdělení těsta a vyválení: Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou část vyválejte na pomoučeném vále na tenký obdélníkový plát (cca 30×40 cm).
- Plnění závinu: Každý plát těsta potřete tenkou vrstvou meruňkové marmelády (asi 1-1,5 cm od okraje nechte volné). Na to rozprostřete polovinu jablečné náplně.
- Svinutí a potření: Opatrně srolujte těsto s náplní do pevného závinu. Přendejte závin na připravený plech (spojem dolů). Stejně postupujte i s druhou částí těsta. Záviny nechte ještě na plechu přikryté utěrkou asi 15-20 minut kynout.
- Potření před pečením: Před pečením potřete záviny rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem, aby získaly krásnou zlatavou barvu.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut, nebo dokud nebudou záviny krásně zlatavé a propečené.
- Potření po pečení: Ihned po vytažení z trouby potřete horké záviny směsí rozpuštěného másla a rumu. Dodá jim to lesk a příjemné aroma.
Servírování
Jablečný závin podávejte nejlépe teplý. Skvěle chutná samotný, posypaný moučkovým cukrem, nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.