Domů Recepty Dezerty Domácí jablečný závin krok za krokem: Tradiční pochoutka plná jablek a vůně!

Domácí jablečný závin krok za krokem: Tradiční pochoutka plná jablek a vůně!

Zdroj: Jana Jančíková

Připravte si pravý domácí jablečný závin, který vás okouzlí tenkým kynutým těstem a bohatou, šťavnatou jablečnou náplní s rozinkami a kořením! Tento podrobný recept vás provede celým procesem od zadělání těsta až po upečení zlatavého závinu, který je ideální ke kávě, jako sladká snídaně nebo dezert. Tajemství jeho neodolatelné chuti spočívá v kombinaci čerstvých jablek, švestek, voňavé skořice a rumu.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 1 balíček sušeného)
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • Kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)

Na náplň:

  • 1 kg jablek (ideálně kyselejších, např. odrůda Rubín, Idared), oloupaných, zbavených jádřinců a nastrouhaných nahrubo nebo nakrájených na tenké plátky
  • 200 g čerstvých nebo mražených švestek (vypeckovaných a nakrájených na menší kousky), volitelné
  • 1-2 lžičky mleté skořice (dle chuti)
  • 100 g rozinek namočených v rumu (nebo vodě)
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku (pro zahuštění šťávy z jablek)
  • 2-3 lžíce meruňkové marmelády (na potření těsta)

Na potření a lesk:

  • 1 vejce (rozšlehané s lžící mléka) na potření před pečením
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 1-2 lžíce rumu (na potření po upečení)

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava těsta

  1. Vytvořte kvásek: Do malé misky dejte rozdrobené droždí, lžičku cukru (z odměřených 80 g) a trochu vlažného mléka (z odměřených 250 ml). Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
  2. Zadělání těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte zbylý krupicový cukr, žloutky, špetku soli, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, vláčné a pružné těsto.
  3. Kynutí: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

2. Příprava náplně

  1. Smíchejte ingredience: Nastrouhaná jablka (a švestky, pokud používáte) smíchejte s mletou skořicí, okapanými rozinkami namočenými v rumu a vanilkovým pudinkovým práškem. Vše dobře promíchejte.

3. Tvarování a pečení závinu

  1. Příprava plechu: Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
  2. Rozdělení těsta a vyválení: Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou část vyválejte na pomoučeném vále na tenký obdélníkový plát (cca 30×40 cm).
  3. Plnění závinu: Každý plát těsta potřete tenkou vrstvou meruňkové marmelády (asi 1-1,5 cm od okraje nechte volné). Na to rozprostřete polovinu jablečné náplně.
  4. Svinutí a potření: Opatrně srolujte těsto s náplní do pevného závinu. Přendejte závin na připravený plech (spojem dolů). Stejně postupujte i s druhou částí těsta. Záviny nechte ještě na plechu přikryté utěrkou asi 15-20 minut kynout.
  5. Potření před pečením: Před pečením potřete záviny rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem, aby získaly krásnou zlatavou barvu.
  6. Pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut, nebo dokud nebudou záviny krásně zlatavé a propečené.
  7. Potření po pečení: Ihned po vytažení z trouby potřete horké záviny směsí rozpuštěného másla a rumu. Dodá jim to lesk a příjemné aroma.

Servírování

Jablečný závin podávejte nejlépe teplý. Skvěle chutná samotný, posypaný moučkovým cukrem, nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.