Domů Suroviny Dochucovadla Rybí omáčka v kuchyni

Rybí omáčka v kuchyni

zdroj: freepik.com

Rybí omáčka je základem mnoha asijských receptů a klíčem k chuti, která přináší hloubku, sílu a nečekané umami i do těch nejjednodušších pokrmů. Přestože její aroma může být na první přičichnutí intenzivní, v jídle působí překvapivě jemně a kulatě. Správně použitá rybí omáčka je jako kouzlo – stačí pár kapek a chuť se promění.


Co je to rybí omáčka

Rybí omáčka se vyrábí fermentací drobných ryb (nejčastěji ančoviček) se solí. Směs zraje několik měsíců až let, čímž získává výrazné aroma a sytou, slanou chuť plnou umami. Nejznámější je v thajské, vietnamské a filipínské kuchyni, ale využití najde i mimo Asii. Je tekutá, hnědavá, velmi slaná a koncentrovaná – dávkuje se opatrně, podobně jako sójová omáčka.


Jaké suroviny k ní ladí

Zelenina – mrkev, paprika, zelí, cibule, česnek

Maso a ryby – kuře, vepřové, krevety, ryby

Bylinky a koření – koriandr, chilli, limetka, zázvor

Rýže, nudle, vejce – perfektní základ pro rychlá jídla

Ořechy a sezam – skvělé v salátech a zálivkách


Kdy a jak ji použít

  • Na dochucení stir-fry – pár kapek ke konci smažení
  • Do marinád – s česnekem, limetkou a trochou cukru
  • Do vývarů a polévek – dodá tělu a hloubku
  • Do salátových zálivek – třeba do vietnamského bún bò nam bò
  • Jako náhrada soli – má slanost, ale i komplexní chuť

Při vaření ji přidej raději méně a postupně ochutnávej – chuť se v teplém jídle rozvine.

zdroj: freepik.com

Co z ní připravit

Pad Thai s vejcem, krevetami a arašídy

Rychlé restované nudle s kuřecím masem

Thajská polévka Tom Yum nebo Pho

Zálivka na okurkový nebo mangový salát

Marinované maso na gril v asijském stylu


Skladování

  • V lednici i mimo ni – po otevření vydrží i při pokojové teplotě, ale chlad prodlužuje čerstvost
  • Tmavé sklo nebo plastová lahev – chrání chuť
  • Zavírej pečlivě – aby se aroma nerozšířilo do lednice
  • Trvanlivost – většinou i několik měsíců po otevření

Rybí omáčka a zdraví – stručně a srozumitelně

Rybí omáčka je přirozeně bohatá na umami látky a malé množství jí stačí k výraznému dochucení pokrmu. Je však velmi slaná, proto ji používej s mírou, obzvlášť pokud si hlídáš příjem sodíku. Některé kvalitní druhy mohou obsahovat i drobné množství minerálů z fermentace.


Závěr

Rybí omáčka je malá, ale silná surovina. Naučíš-li se ji používat citlivě, otevře ti dveře do světa plného chutí – nejen v asijských jídlech, ale i v těch, které znáš odmalička. Pokud hledáš něco, co dodá hloubku bez složitostí, rybí omáčka je přesně tím tajným trumfem do kuchyně.