Domů Suroviny Dochucovadla Miso pasta v kuchyni

Miso pasta v kuchyni

zdroj: freepik.com

Miso pasta je základním kamenem japonské kuchyně a zároveň skvělým pomocníkem i v moderní domácnosti. Její výrazná chuť dodá hloubku polévkám, omáčkám, marinádám i zeleninovým jídlům. Pokud hledáš jednoduchý způsob, jak oživit běžné suroviny, miso je přesně to, co potřebuješ.


Co je to miso pasta

Miso je fermentovaná pasta vyrobená ze sójových bobů, soli a tradičně i z rýže nebo ječmene. Proces fermentace trvá týdny až roky, čím delší doba, tím intenzivnější chuť. Výsledkem je hustá, slaná a aromatická hmota s výrazným umami charakterem. Existují různé druhy miso, nejčastěji:

Bílé miso (shiro miso) – jemné, sladší, fermentované kratší dobu

Červené miso (aka miso) – výraznější, silnější chuť, fermentace trvá déle

Tmavé miso – nejintenzivnější, často používáno ve vývarech a vydatných jídlech


Jaké suroviny k ní ladí

  • Zelenina – houby, mrkev, cibule, pórek, brokolice
  • Maso a ryby – kuřecí, losos, vepřové
  • Tofu a tempeh – přirozeně ladí s miso chutí
  • Rýže, nudle, vývary – jako základ polévek a omáček
  • Sezam, zázvor, česnek – prohloubí chuťový profil
zdroj: freepik.com

Kdy a jak miso pastu využít

Do polévek – klasická miso polévka nebo jako dochucení zeleninových vývarů

Na marinády a glazury – maso i zelenina získají sytou chuť

Do omáček a zálivek – stačí lžička do salátové nebo nudlové zálivky

Jako základ stir-fry – smíchej s trochou vody nebo vývaru a použij místo sójové omáčky

Do pomazánek – přidáním do hummusu nebo tvarohu vznikne neotřelá chuť

Důležité: Nedávej ji do vroucí vody – vysoká teplota zničí prospěšné bakterie. Vmíchej ji až těsně před koncem vaření.


Co z ní připravit

Tradiční miso polévku s tofu a řasou wakame

Marinovaný losos s česnekem a miso pastou

Zeleninové stir-fry s miso glazurou

Salátová zálivka s miso, sezamem a citronem

Pomazánka z miso a bílých fazolí


Skladování

V lednici – po otevření skladuj vždy chlazené

V uzavřené nádobě – pasta snadno absorbuje pachy

Dlouhá trvanlivost – vydrží i několik měsíců

Zamez kontaktu s vlhkostí – aby nedošlo ke kontaminaci


Miso a zdraví – stručně a srozumitelně

Miso pasta je fermentovaný produkt, který může přispět k podpoře trávení díky obsahu probiotik (pokud se nepřehřeje). Obsahuje také bílkoviny, minerály a antioxidanty. Měj ale na paměti, že je poměrně slaná – používej ji s mírou a ideálně jako náhradu klasické soli.


Závěr

Miso je víc než jen exotická surovina – je to koncentrovaný zdroj chuti a zároveň výživově zajímavý doplněk. Obohatí polévky, marinády i saláty, a pokud se naučíš pracovat s jeho silou a solí, rychle se stane stálicí ve tvé kuchyni. Stačí lžička – a i obyčejné jídlo dostane úplně nový rozměr.