Domů Suroviny Kimchi v kuchyni

Kimchi v kuchyni

kimchi ready to eat in bowl

Kimchi je korejská kvašená zelenina, která se za poslední roky dostala do hledáčku i evropských kuchařů. Výrazná chuť, štiplavost, křupavost a benefity pro trávení dělají z kimchi nejen chutný doplněk, ale i funkční potravinu. V kuchyni má širší využití, než by se mohlo zdát – od příloh přes polévky až po náplně.


Co je to kimchi

Kimchi je tradiční korejský fermentovaný pokrm, nejčastěji připravovaný z čínského zelí, ředkve, česneku, zázvoru, jarní cibulky a rybích omáček či past. Celá směs se nechá fermentovat několik dní až týdnů. Výsledkem je pálivá, kyselá a lehce pikantní pochoutka s charakteristickou chutí.

Kimchi se vyrábí v mnoha variantách – nejen z čínského zelí, ale i z okurek, ředkviček nebo listové zeleniny.


Jaké suroviny k němu ladí

Rýže a nudle – ideální s jasmínovou nebo basmati rýží

Vejce – míchaná, volská oka nebo omeleta s kimchi

Tofu – výborně nasákne chuť fermentace

Maso – vepřové, kuřecí, hovězí (zejména v korejských BBQ stylech)

Vývary a polévky – do asijských nebo fusion vývarů


Kdy a jak ho použít

Jako přílohu – nejčastější forma, stačí malá miska vedle hlavního jídla

Do stir-fry pokrmů – přidej kimchi na závěr restování zeleniny nebo masa

Do polévek – vynikající v kimchi jjigae (pikantní korejské polévce)

Na sendviče či toasty – pikantní doplněk k sýrům i uzeninám

Do těstovin nebo smažené rýže – dodá výraznou chuť a umami


Co z něj připravit

Kimchi smažená rýže s vejcem

Tofu s restovaným kimchi

Kimchi palačinky (kimchijeon)

Kimchi ramyun (polévka s nudlemi a kimchi)

Sendvič s pečeným masem, majonézou a kimchi

kimchi ready to eat in bowl

Skladování

Lednice – uchovávej v uzavřené sklenici, nejlépe skleněné

Fermentace pokračuje – s časem je kyselejší, ale stále jedlé

Spotřeba – vydrží i několik měsíců, i když se chuť postupně mění

Ideální teplota – mezi 0–4 °C

Pozor na tlak – otevírej opatrně, při fermentaci vznikají plyny


Kimchi a zdraví – stručně a srozumitelně

Kimchi je považováno za jednu z nejzdravějších potravin světa. Obsahuje probiotika prospěšná pro trávení, vlákninu, vitaminy A, B a C, a zároveň nízký obsah kalorií. Pravidelná konzumace může pomoci s trávením, posílením imunity a rovnováhou střevní mikroflóry. Citlivější osoby by ale měly začínat s menším množstvím kvůli vyšší kyselosti a pálivosti.


Závěr

Kimchi je víc než jen fermentovaná příloha. Je to všestranná surovina, která může posunout jednoduché jídlo do nových chuťových výšin. Ať už si ho dáš k rýži, zamícháš do smažených nudlí nebo přidáš do vývaru, dodá ti nezaměnitelný asijský nádech a pořádnou dávku zdraví.