Kimchi je korejská kvašená zelenina, která se za poslední roky dostala do hledáčku i evropských kuchařů. Výrazná chuť, štiplavost, křupavost a benefity pro trávení dělají z kimchi nejen chutný doplněk, ale i funkční potravinu. V kuchyni má širší využití, než by se mohlo zdát – od příloh přes polévky až po náplně.
Co je to kimchi
Kimchi je tradiční korejský fermentovaný pokrm, nejčastěji připravovaný z čínského zelí, ředkve, česneku, zázvoru, jarní cibulky a rybích omáček či past. Celá směs se nechá fermentovat několik dní až týdnů. Výsledkem je pálivá, kyselá a lehce pikantní pochoutka s charakteristickou chutí.
Kimchi se vyrábí v mnoha variantách – nejen z čínského zelí, ale i z okurek, ředkviček nebo listové zeleniny.
Jaké suroviny k němu ladí
Rýže a nudle – ideální s jasmínovou nebo basmati rýží
Vejce – míchaná, volská oka nebo omeleta s kimchi
Tofu – výborně nasákne chuť fermentace
Maso – vepřové, kuřecí, hovězí (zejména v korejských BBQ stylech)
Vývary a polévky – do asijských nebo fusion vývarů
Kdy a jak ho použít
Jako přílohu – nejčastější forma, stačí malá miska vedle hlavního jídla
Do stir-fry pokrmů – přidej kimchi na závěr restování zeleniny nebo masa
Do polévek – vynikající v kimchi jjigae (pikantní korejské polévce)
Na sendviče či toasty – pikantní doplněk k sýrům i uzeninám
Do těstovin nebo smažené rýže – dodá výraznou chuť a umami
Co z něj připravit
Kimchi smažená rýže s vejcem
Tofu s restovaným kimchi
Kimchi palačinky (kimchijeon)
Kimchi ramyun (polévka s nudlemi a kimchi)
Sendvič s pečeným masem, majonézou a kimchi
Skladování
Lednice – uchovávej v uzavřené sklenici, nejlépe skleněné
Fermentace pokračuje – s časem je kyselejší, ale stále jedlé
Spotřeba – vydrží i několik měsíců, i když se chuť postupně mění
Ideální teplota – mezi 0–4 °C
Pozor na tlak – otevírej opatrně, při fermentaci vznikají plyny
Kimchi a zdraví – stručně a srozumitelně
Kimchi je považováno za jednu z nejzdravějších potravin světa. Obsahuje probiotika prospěšná pro trávení, vlákninu, vitaminy A, B a C, a zároveň nízký obsah kalorií. Pravidelná konzumace může pomoci s trávením, posílením imunity a rovnováhou střevní mikroflóry. Citlivější osoby by ale měly začínat s menším množstvím kvůli vyšší kyselosti a pálivosti.
Závěr
Kimchi je víc než jen fermentovaná příloha. Je to všestranná surovina, která může posunout jednoduché jídlo do nových chuťových výšin. Ať už si ho dáš k rýži, zamícháš do smažených nudlí nebo přidáš do vývaru, dodá ti nezaměnitelný asijský nádech a pořádnou dávku zdraví.