Domů Suroviny Dochucovadla Kari pasta v kuchyni

Kari pasta v kuchyni

zdroj: freepik.com

Kari pasta je aromatická směs koření, česneku, cibule, chilli a bylinek rozmixovaných do husté pasty. Je základem mnoha asijských jídel, především thajské a indické kuchyně, kde slouží jako hlavní zdroj chuti. Snadno promění obyčejné suroviny v voňavý pokrm plný exotiky a výraznosti.


Co je to kari pasta

Kari pasta je koncentrovaná chuťová bomba vyráběná z čerstvých i sušených ingrediencí, jako jsou chilli papričky, česnek, zázvor, citronová tráva, koriandr, římský kmín a galgán. Existuje několik druhů – nejznámější jsou červená, zelená a žlutá. Každá se liší složením a mírou pálivosti:

  • Červená – pikantní, univerzální a nejběžnější
  • Zelená – ostřejší, svěží, často s bazalkou
  • Žlutá – jemnější, s kurkumou a římským kmínem

Jaké suroviny k ní ladí

Maso – kuřecí, vepřové, krevety

Zelenina – lilek, paprika, brokolice, cuketa

Luštěniny – cizrna, čočka

Rýže a nudle – jasmínová rýže, rýžové nudle

Kokosové mléko – neodmyslitelný společník pro zjemnění chuti


Kdy a jak ji použít

Základ omáček – orestuj kari pastu na oleji, přidej kokosové mléko a máš základ pro kari

Marinování masa – smíchej s jogurtem nebo olejem

Dochucení polévek – lžička pasty dodá asijský nádech

Rychlá jídla – smíchej se zeleninou nebo luštěninami na pánvi

Kari pastu používej opatrně – je velmi intenzivní a stačí jí málo.


Co z ní připravit

  • Kuřecí kari s kokosovým mlékem
  • Kari z cizrny a špenátu
  • Těstoviny s kokosovým krémem a kari pastou
  • Thajská polévka s nudlemi a krevetami
  • Restovaná zelenina s rýží a kari
zdroj: freepik.com

Skladování

V lednici – po otevření uchovávej uzavřenou, ideálně v čisté sklenici

Trvanlivost – otevřená vydrží týdny, často i měsíce

Zmrazení – lze rozdělit na porce a zamrazit

Pozor na kontaminaci – používej vždy čistou lžičku, aby nedošlo ke zkažení


Kari pasta a zdraví – stručně a srozumitelně

Kari pasta je plná silných přírodních látek – zázvor, česnek i chilli podporují trávení a mají protizánětlivé účinky. Díky své intenzitě jí většinou stačí malé množství. Pokud se vyhneš pastám s přidaným cukrem a konzervanty, je to zdravá volba pro dochucení jídel.


Závěr

Kari pasta je rychlý způsob, jak vnést do kuchyně exotickou chuť i vůni. S minimem úsilí vytvoříš výrazné pokrmy, které chutnají jako z restaurace. Ať už sáhneš po červené, zelené nebo žluté, s trochou kokosového mléka a fantazie z ní uděláš základ mnoha skvělých jídel.