Hledáte rychlý, jednoduchý a přitom neskutečně chutný oběd nebo večeři, kterou miluje celá rodina? Tyto kuřecí řízečky jsou přesně to, co potřebujete! Jsou šťavnaté, měkké a dokonale se hodí k nadýchané bramborové kaši. Příprava je blesková a výsledek je vždy zaručeně vynikající. Ideální pro dny, kdy chcete jíst něco dobrého, ale nemáte moc času na vaření.
Co budete potřebovat?
Na kuřecí řízečky:
- 500 g kuřecích prsou (nakrájených na menší kousky nebo nudličky)
- 1 vejce
- 2-3 lžíce majonézy (nebo bílého jogurtu pro lehčí variantu)
- 1 cibule (malá, nastrouhaná najemno nebo velmi jemně nasekaná)
- 2-3 lžíce hladké mouky (nebo škrobu pro bezlepkovou variantu)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- Olej na smažení
Na bramborovou kaši:
- 800 g brambor (varný typ C, určený na kaši)
- 50-80 g másla
- 150-200 ml teplého mléka
- Sůl (dle chuti)
Jak na to?
- Příprava kuřecí směsi: Kuřecí prsa nakrájejte na velmi malé kousky nebo nudličky (můžete je i lehce rozsekat). Vložte je do větší mísy.
- Míchání ingrediencí: K masu přidejte vejce, majonézu (nebo jogurt), nastrouhanou cibuli, hladkou mouku (nebo škrob), sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily v hustší, kompaktní směs. Pokud máte čas, nechte směs odpočinout v lednici alespoň 15-30 minut, chutě se lépe propojí.
- Smažení řízečků: Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje (asi 1-2 cm, aby řízečky byly zhruba do poloviny ponořené). Pomocí lžíce nabírejte masovou směs a vkládejte ji do pánve. Lžící placičky lehce roztlačte a tvarujte do požadované velikosti (ideálně menší). Smažte řízečky z obou stran dozlatova a dokřupava, dokud nejsou krásně propečené. Usmažené řízečky pokládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Příprava bramborové kaše: Mezitím si připravte bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte vodu. K horkým bramborám přidejte máslo a teplé mléko. Pomocí šťouchadla nebo šlehače brambory rozmačkejte (vyšlehejte) do hladké a krémové kaše. Ochutnejte a případně dosolte.
- Servírování: Kuřecí řízečky podávejte ihned horké s kopečkem krémové bramborové kaše. Skvěle se hodí i s čerstvou zeleninou, okurkovým salátem nebo kyselou okurkou.
Závěr
Tyto kuřecí řízečky s bramborovou kaší jsou důkazem, že i z jednoduchých surovin se dá vykouzlit rychlý, chutný a sytý oběd, který potěší každého. Jsou krásně šťavnaté a tak dobré, že je budete chtít připravovat znovu a znovu. Užijte si tuto oblíbenou klasiku v novém, šťavnatějším provedení!