Hledáte rychlý a úžasně chutný dezert, který je hotový za pár minut a potěší celou rodinu? Tento jablečný dezert z listového těsta s pudinkem a piškoty je dokonalá volba! Spojuje křehké listové těsto s vrstvou šťavnatých jablek, jemného pudinku a nadýchaných piškotů. Je neuvěřitelně snadný na přípravu a chutná jako z cukrárny. Ideální pro nečekanou návštěvu nebo když si prostě chcete dopřát něco sladkého.
Co budete potřebovat?
- 1 balení chlazeného listového těsta (cca 275 g)
- 400 g jablek (oloupaných, vypeckovaných a nastrouhaných nahrubo nebo nakrájených na malé kostičky)
- 1-2 lžíce cukru (dle kyselosti jablek)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 500 ml mléka
- 2-3 lžíce cukru (do pudinku, dle chuti)
- 100 g dlouhých piškotů
- 2 lžíce rozpuštěného másla (na potření piškotů)
- Moučkový cukr (na posypání)
Jak na to?
- Příprava jablek: Jablka oloupejte, vypeckujte a nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky. V menším hrnci je smíchejte s 1-2 lžícemi cukru (podle sladkosti jablek) a mletou skořicí. Vařte na mírném ohni asi 5-7 minut, dokud jablka nezměknou a nepustí šťávu. Nechte vychladnout.
- Příprava pudinku: Mezitím si připravte vanilkový pudink. V hrnci přiveďte k varu 400 ml mléka s 2-3 lžícemi cukru. Ve zbylých 100 ml mléka důkladně rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek do hladka. Jakmile se mléko vaří, přilijte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Hotový pudink nechte lehce vychladnout.
- Příprava listového těsta: Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou.
- Pečení těsta: Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-15 minut, nebo dokud není těsto krásně zlatavé a křupavé. Upečený plát těsta nechte zcela vychladnout.
- Vrstvení dezertu: Na vychladlý plát listového těsta rovnoměrně rozetřete teplý pudink. Na pudink úhledně naskládejte dlouhé piškoty (můžete je i nalámat, aby se vešly). Piškoty zlehka potřete rozpuštěným máslem. Na piškoty rovnoměrně rozprostřete vychladlou jablečnou směs.
- Chlazení a servírování: Hotový dezert dejte do lednice na minimálně 2 hodiny, ideálně déle, aby se chutě propojily a dezert ztuhnul. Před podáváním posypte moučkovým cukrem a krájejte na jednotlivé řezy.
Závěr
Tento jablečný dezert z listového těsta s pudinkem a piškoty je důkazem, že i z mála ingrediencí a s minimem námahy se dá vykouzlit úžasný sladký pokrm. Je krásně vrstvený, šťavnatý a s každým soustem se rozplývá na jazyku. Užijte si tuto jednoduchou, ale famózní sladkou dobrotu, která zaručeně potěší každého!