Kokosové mléko je krémová, exotická surovina, která v kuchyni umí vytvořit jemnost i výraznost zároveň. Vyrábí se z dužiny zralého kokosu a nejčastěji se používá v asijské a indické kuchyni. Je bez laktózy, takže ho ocení i lidé s intolerancí, a přitom dodá pokrmům zajímavou chuť i výživovou hodnotu. Ať už ho přidáš do kari, polévky nebo dezertu, většinou překvapí svou univerzálností.
Co je to kokosové mléko
Kokosové mléko vzniká rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením. Není to kokosová voda – ta pochází z vnitřku čerstvého kokosu. Kokosové mléko má bílou barvu, krémovou konzistenci a jemně nasládlou chuť s typickou kokosovou vůní. Lze ho koupit v plechovkách, kartonech nebo vyrobit i doma.
Jaké suroviny k němu ladí
Zázvor, česnek, chilli – pro thajské a indické chutě
Limetka, koriandr, rybí omáčka – pro zvýraznění exotických pokrmů
Rýže, čočka, kari koření – ideální kombinace pro omáčky
Vanilka, kakao, mango – do sladkých receptů
Bílkoviny – kuřecí maso, krevety, tofu
Kdy a jak kokosové mléko využít
Při vaření bez mléčných výrobků – vhodné pro vegany a alergiky
Na zjemnění pálivých jídel – tlumí ostrost a dodává hladkost
Do dezertů a smoothie – pro sladkou chuť a krémovou strukturu
Na přípravu polévek, omáček, kari i zmrzliny
Jako náhrada smetany v některých receptech
Co z něj připravit
Thajské červené nebo zelené kari
Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem
Mango lassi nebo smoothie s banánem a kokosem
Kuřecí na kari s rýží a koriandrem
Kokosová panna cotta nebo tapioka pudink
Ramen s kokosovým základem a chilli olejem
Skladování
Neotevřené – skladuj při pokojové teplotě, ideálně v temnu
Otevřené – v lednici spotřebuj do 3–4 dnů
Lze zamrazit – ale může se lehce oddělit tuk, stačí promíchat
Domácí verze – spotřebuj raději do 2 dnů
Kokosové mléko a zdraví – stručně a srozumitelně
Kokosové mléko je sice bohaté na tuky, ale většinou obsahuje tzv. MCT tuky, které se v těle rychle přeměňují na energii. Má antibakteriální vlastnosti a může podpořit trávení. Díky absenci laktózy je skvělou volbou pro lidi s intolerancí. Jen je potřeba hlídat množství – má vyšší kalorickou hodnotu.
Závěr
Kokosové mléko je surovina, která do kuchyně přináší exotiku i zdravou variabilitu. Hodí se nejen do orientálních jídel, ale i do české kuchyně jako jemné zpestření. Stačí málo a i obyčejné jídlo se promění v nevšední zážitek. Pokud hledáš nový chuťový rozměr bez laktózy a se sametovou konzistencí, kokosové mléko tě nezklame.