Domů Recepty Dezerty Hrnečkový jablečný koláč: Jednoduchý, voňavý a neodolatelný moučník z pár surovin!

Hrnečkový jablečný koláč: Jednoduchý, voňavý a neodolatelný moučník z pár surovin!

Zdroj: Miroslava Beková

Hledáte recept na jablečný koláč, který zvládne opravdu každý, je rychlý a voní po celém domě? Tento hrnečkový jablečný koláč je dokonalá volba! Díky „sypké“ metodě je jeho příprava blesková a výsledek je vždy vláčný, šťavnatý a s křupavou máslovou kůrčičkou. Ideální pro nedělní odpoledne ke kávě nebo jako sladká tečka po obědě.


Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek dětské krupičky (hrnek = cca 250 ml)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (můžete dát i ½ hrnku pro méně sladký koláč)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4-5 větších jablek (nastrouhaných nahrubo)
  • 1-2 lžičky mleté skořice (dle chuti)
  • Cca ½ kostky másla (přibližně 100-125 g, studeného)

Jak na to?

  1. Příprava sypké směsi: Ve větší míse důkladně smíchejte dětskou krupičku, hladkou mouku, cukr krupici, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Vše dobře promíchejte, aby se suché ingredience rovnoměrně rozptýlily.
  2. Příprava jablek: Jablka oloupejte (není to nutné, pokud máte rádi se slupkou) a nastrouhejte je nahrubo. Nastrouhaná jablka nechte chvíli odstát, případně z nich jemně vymačkejte přebytečnou šťávu (pokud jsou hodně vodnatá).
  3. Vrstvení koláče: Troubu předehřejte na 190 °C. Kulatou dortovou formu (o průměru cca 26-28 cm) nebo menší pekáček dobře vymažte máslem. Na dno formy rovnoměrně nasypte tenkou vrstvu sypké směsi (jen tak, aby bylo dno zakryté).
  4. Střídání vrstev: Na sypkou vrstvu rozprostřete vrstvu nastrouhaných jablek. Jablka bohatě posypte mletou skořicí. Poté opět nasypte vrstvu sypké směsi. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být vždy sypká směs.
  5. Máslová krusta: Na závěr na horní sypkou vrstvu nastrouhejte na hrubém struhadle studené máslo nebo ho nakrájejte na velmi tenké plátky a rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu. Máslo se během pečení rozpustí, vsákne do sypké směsi a vytvoří lahodnou, voňavou a křupavou kůrčičku.
  6. Pečení: Pečte v předehřáté troubě přibližně 40–50 minut, nebo dokud není povrch koláče krásně zlatavý a při vpichu špejle do středu vyjde suchá.
  7. Servírování: Koláč nechte částečně vychladnout ve formě. Poté ho nakrájejte na kostky nebo řezy a podávejte samotný. Skvěle chutná i s kopečkem zakysané smetany, šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

Závěr

Tento hrnečkový jablečný koláč je důkazem, že i z mála surovin a s minimem úsilí se dá vykouzlit úžasný dezert. Je neskutečně jednoduchý, voňavý a s každým soustem se rozplývá na jazyku. Užijte si tuto tradiční, ale vždy oblíbenou sladkou pochoutku, která zaručeně potěší celou rodinu!