Domů Suroviny Maso a uzeniny Telecí maso v kuchyni

Telecí maso v kuchyni

zdroj: istock.com

Telecí maso je jemné, světlé a považuje se za jednu z nejluxusnějších surovin v kuchyni. Díky své nízké tučnosti a delikátní chuti je oblíbené především při slavnostních příležitostech, ale své místo má i v každodenním vaření. Pokud hledáš maso, které je měkké, lehce stravitelné a chuťově jemné, telecí je ideální volba.


Co je to telecí maso

Telecí maso pochází z mladých telat, obvykle do šesti měsíců věku. Je světle růžové, jemně vláknité a přirozeně křehké. Obsahuje méně tuku než hovězí a má jemnější chuť. Hodí se pro šetrné úpravy, které nechají vyniknout jeho přirozenou delikátnost – dušení, pečení, vaření i smažení.


Jaké suroviny k němu ladí

Bylinky – šalvěj, tymián, rozmarýn

Zelenina – mrkev, celer, cibule

Bílé víno, vývar nebo smetana – na podlití nebo omáčku

Máslo nebo olivový olej – pro jemné opečení

Citronová kůra nebo kapary – pro osvěžení


Kdy a jak telecí využít

Na slavnostní pokrmy – oslní jemností a elegancí

Pro děti a rekonvalescenty – lehce stravitelné maso

Do jemných omáček a krémových receptů

Na přírodní plátky, rolády nebo soté

V kombinaci s jemnými bylinkami a zeleninou


Co z telecího připravit

  • Telecí na smetaně s houskovým knedlíkem
  • Telecí řízky v jemném trojobalu
  • Italské osso buco s gremolatou a risottem
  • Telecí roláda plněná špenátem a sýrem
  • Telecí pečeně na bylinkách s kořenovou zeleninou
  • Telecí ragú s bílým vínem a hráškem
  • Jemná telecí polévka s nudlemi a zeleninou
zdroj: istock.com

Skladování

V syrovém stavu – skladuj v lednici do 2 dnů

Zamražené – vhodné ke zmrazení, ideálně do 2–3 měsíců

Uvařené – vydrží 2–3 dny v chladu

Nech ochladit rychle – zachová si chuť a barvu


Telecí maso a zdraví – stručně a srozumitelně

Telecí maso je lehce stravitelné, má nízký obsah tuku a vysoký obsah kvalitních bílkovin. Je vhodné i při dietách nebo pro děti. Díky svému nutričnímu profilu nezatěžuje trávení a zároveň dodává tělu potřebné živiny jako železo, vitamíny skupiny B a zinek.


Závěr

Telecí maso je noblesní, jemné a přitom výživné. Jeho delikátní chuť se hodí pro slavnostní recepty i pro všední dny, kdy chceš vařit něco lehkého a kvalitního. S trochou péče se z něj stává skutečný klenot kuchyně – ať už ho připravíš na smetaně, s bylinkami nebo jen jednoduše na pánvi.