Domů Recepty Hlavní jídla Skotské vejce s bramborovou kaší: Klasika plná chutí a textur!

Skotské vejce s bramborovou kaší: Klasika plná chutí a textur!

Zdroj: Andrea Andrea

Skotské vejce je kulinářský poklad, který v sobě skrývá dokonalou kombinaci křupavosti, šťavnatosti a krémovosti. Vařené vejce, obalené v ochucené masové směsi a usmažené dozlatova, se v ústech rozplývá a je skvělým zážitkem pro každého milovníka poctivé kuchyně. V kombinaci s jemnou, máslovou bramborovou kaší se jedná o vydatný a nesmírně chutný pokrm, který potěší celou rodinu a vnese na stůl kousek britské tradice.

Připravte se na to, že tato klasika zmizí z talíře rychlostí blesku!


Proč si zamilujete Skotské vejce s bramborovou kaší?

  • Chuťová exploze: Kombinace masové směsi, koření a žloutku vytváří komplexní chuť.
  • Texturální zážitek: Křupavý obal, šťavnaté maso a krémový žloutek – to vše v jednom soustu.
  • Syté a vydatné: Ideální hlavní jídlo, které zasytí i ty největší jedlíky.
  • Jednoduchá příprava: I když se může zdát složité, postup je přímočarý.
  • Univerzální: Skvěle se hodí jako oběd, večeře nebo i jako součást brunchového stolu.

Co budete potřebovat (Ingredience pro 4 porce):

Na skotská vejce:

  • Vejce: 4 ks (na vaření)
  • Mleté maso: 500 g (ideálně vepřové nebo směs vepřového a hovězího)
  • Cibule: 1 středně velká (najemno nakrájená)
  • Česnek: 2 stroužky (utřené nebo prolisované)
  • Hořčice: 1 lžička (plnotučná nebo dijonská)
  • Muškátový oříšek: špetka (čerstvě nastrouhaný)
  • Sůl: dle chuti
  • Pepř: čerstvě mletý, dle chuti
  • Hladká mouka: na obalování
  • Vejce: 2 ks (rozšlehaná, na obalování)
  • Strouhanka: na obalování
  • Přepuštěné máslo nebo olej: na smažení (dostatečné množství pro ponoření vajec)

Na bramborovou kaši:

  • Brambory: 600-800 g (varný typ B nebo C, oloupané)
  • Máslo: 50 g (nebo dle chuti)
  • Mléko: cca 100-150 ml (teplé, nebo dle potřeby)
  • Sůl: dle chuti
  • Pepř: čerstvě mletý, dle chuti

Postup přípravy: Krok za krokem k lahodnému Skotskému vejci!

1) Nejprve si uvařte vejce. Vložte 4 vejce do vroucí vody a vařte je asi 6-7 minut, pokud chcete mít žloutek tekutý (medium), nebo 8-10 minut pro pevný žloutek. Ihned po uvaření je zchlaďte v ledové vodě, aby se zastavil proces vaření a vejce se lépe loupala. Oloupejte je.

2) Mezitím si připravte masovou směs. Do větší mísy dejte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, hořčici, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a prohněťte rukama, aby se ingredience rovnoměrně spojily.

3) Nyní obalte vejce. Vezměte si část masové směsi (asi 1/4 celkového množství na jedno vejce) a zploštěte ji do placky. Do středu placky položte oloupané vařené vejce a opatrně ho obalte masovou směsí tak, aby vejce bylo zcela pokryté a maso drželo tvar. Masovou kuličku s vejcem uvnitř poté obalte postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Obal důkladně přitiskněte. Opakujte s ostatními vejci.

4) Na pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejte dostatečné množství přepuštěného másla nebo oleje na smažení. Olej by měl být dostatečně hluboký, aby vejce mohla být ponořena. Jakmile je olej horký (cca 170-180 °C), opatrně vložte obalená skotská vejce. Smažte je dozlatova a dokřupava ze všech stran, pravidelně je otáčejte, dokud nejsou rovnoměrně osmažená a maso propečené. Doba smažení je obvykle 5-8 minut, v závislosti na teplotě oleje a tloušťce masového obalu. Usmažená vejce vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách, aby se zbavila přebytečného tuku.

5) Během smažení vajec si připravte bramborovou kaši. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte vodu a brambory rozmačkejte. Přidejte máslo a teplé mléko (podle potřeby, dokud kaše nemá požadovanou konzistenci). Důkladně promíchejte do hladka a dochuťte solí a pepřem.

Přečtěte si také:

Vepřová krkovice s česnekem a omáčka se zeleným pepřem: Gurmánský zážitek

Pažitková omáčka s vejci a šťouchaným bramborem: Klasika plná svěžesti!

Luxusní pikantní kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce s jasmínovou rýží: Asijská chuť


Servírování:

Teplé skotské vejce rozpulte na polovinu (aby vynikl žloutek) a podávejte ihned s horkou a jemnou bramborovou kaší. Můžete přidat i čerstvou nasekanou pažitku, petrželku nebo nějakou omáčku dle chuti.


Závěr:

Skotské vejce s bramborovou kaší je klasika, která nikdy nezklame! Je to jídlo, které v sobě skrývá nejen bohaté chutě a textury, ale i kus kulinární historie. Díky jeho sytosti a jednoduché přípravě se stane ideálním obědem či večeří pro celou rodinu. Nebojte se experimentovat s kořením v masové směsi a objevte svou oblíbenou variantu této britské delikatesy!