Co může být lepšího než talíř plný voňavého, pomalu dušeného guláše s křehkým masem a bohatou omáčkou? Pikantní hovězí guláš je ztělesněním české klasiky, která zahřeje na těle i na duši. Díky pečlivě vybraným ingrediencím a trpělivému dušení získáte pokrm plný intenzivní chuti, který se rozplývá na jazyku. Je ideální pro rodinný oběd, setkání s přáteli nebo jen tak pro chvíle, kdy toužíte po poctivé a vydatné porci.
Připravte se na kulinářský zážitek, který si zamiluje celá rodina!
Proč si zamilujete tento pikantní guláš?
- Neuvěřitelná křehkost masa: Pomalé dušení zajistí, že se maso bude rozpadat.
- Bohatá a intenzivní chuť: Kombinace koření a cibule vytváří hlubokou, uspokojující omáčku.
- Sytý a vydatný: Ideální hlavní jídlo, které zasytí i ty největší jedlíky.
- Aromatický: Pikantní tóny a vůně cibule a koření provoní celý dům.
- Klasika, co nikdy neomrzí: Tradiční jídlo v té nejlepší podobě.
Co budete potřebovat (Ingredience pro 4-6 porcí):
- Hovězí maso (kližka, plec): 800 g – 1 kg (nakrájené na kostky)
- Cibule: 3-4 velké ks (najemno nakrájené)
- Sádlo nebo olej: 2-3 lžíce
- Mletá paprika: 3 lžíce (sladká)
- Pálivá paprika: 1/2 – 1 lžička (nebo dle chuti, volitelně)
- Mletý kmín: 1 lžička
- Majoránka: 1 lžička
- Česnek: 3-4 stroužky (utřené nebo prolisované)
- Sůl: dle chuti
- Pepř: čerstvě mletý, dle chuti
- Rajčatový protlak: 1 lžíce
- Hovězí vývar nebo voda: cca 700 ml – 1 litr (na podlití)
- Hladká mouka: 1-2 lžíce (na zahuštění, volitelně)
Postup přípravy: Krok za krokem k dokonalému guláši!
1) Nejprve si připravte maso. Hovězí kližku nebo plec omyjte, osušte a nakrájejte na kostky o velikosti asi 3-4 cm. Na silnostěnném hrnci nebo v litinovém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej na středním až silnějším ohni. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte ji za občasného míchání, dokud nebude krásně zlatavá až tmavě zlatá. Cibule by měla být dobře osmažená, dodá guláši barvu a chuť.
2) K osmažené cibuli přidejte nakrájené maso a zprudka ho ze všech stran opečte, aby se zatáhlo a získalo zlatohnědou barvu. Jakmile je maso opečené, odstavte hrnec na chvíli z ohně a přisypte sladkou mletou papriku a případně i pálivou papriku. Důkladně promíchejte, aby se paprika nepřipálila (zhořkla by). Poté přidejte mletý kmín, majoránku, utřený česnek a rajčatový protlak. Vše ještě krátce orestujte.
3) Maso podlijte hovězím vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a poté snižte oheň na minimum. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte maso dusit do změknutí. To může trvat 1,5 až 3 hodiny, v závislosti na druhu masa a jeho kvalitě. Během dušení občas promíchejte a podle potřeby podlijte, aby se guláš nepřipálil a maso bylo stále ponořené v tekutině. Maso by mělo být nakonec tak měkké, že se bude rozpadat.
4) Když je maso měkké, dochuťte guláš solí a pepřem. Pokud chcete omáčku hustší, můžete ji zahustit. Buď guláš rozmixujte ponorným mixérem (část masa a cibule), nebo v malém množství studené vody rozmíchejte hladkou mouku a pomalu ji za stálého míchání vlijte do guláše. Nechte ještě krátce provařit, aby se mouka dobře uvařila a ztratila moučnou chuť.
Přečtěte si také:
Vepřová krkovice s česnekem a omáčka se zeleným pepřem: Gurmánský zážitek
Pažitková omáčka s vejci a šťouchaným bramborem: Klasika plná svěžesti!
Luxusní pikantní kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce s jasmínovou rýží: Asijská chuť
Servírování:
Pikantní hovězí guláš podávejte horký s knedlíky (houskovými nebo bramborovými), čerstvým chlebem, nebo bramboráčky. Můžete ho ozdobit čerstvou nasekanou petrželkou nebo cibulí nakrájenou na kolečka.
Závěr:
Pikantní hovězí guláš je víc než jen jídlo – je to kulinářský rituál, který odměňuje trpělivost a lásku k vaření. Jeho bohatá chuť, křehké maso a sytost z něj dělají ideální volbu pro chladné dny nebo rodinná setkání. Užijte si tento klasický pokrm, který zahřeje na těle i na duši a stane se nezapomenutelným zážitkem pro každého, kdo jej ochutná!