Domů Suroviny Maso a uzeniny Klobása v kuchyni

Klobása v kuchyni

zdroj: istock.com

Klobása patří mezi nejoblíbenější masné výrobky u nás i ve světě. Je výrazná, šťavnatá, často příjemně pikantní a její využití v kuchyni je neuvěřitelně široké. Ať už se chystáš na grilovačku, rychlou večeři, nebo připravuješ hutnou polévku, klobása ti spolehlivě dodá chuť a vůni.


Co je to klobása

Klobása je masný výrobek tvořený směsí mletého masa (většinou vepřového, ale i hovězího nebo drůbežího), koření a soli, plněná do přírodního nebo umělého střeva. Může být čerstvá, uzená, sušená nebo tepelně opracovaná. Klobásy se liší podle oblasti – od jemnějších českých, přes pikantní maďarské až po sušené španělské nebo italské varianty.


Druhy a typy klobás

České klobásy – uzené nebo pečené, většinou z vepřového

Maďarské klobásy (csabai, gyulai) – pikantní, často sušené

Španělská chorizo – sušená, červená a výrazně kořeněná

Italská salsiccia – čerstvá, ideální na opékání nebo do omáček

Grilovací klobásy – jemnější, vhodné na pánev nebo gril

Polské kielbasy – výrazně uzené, ideální do polévek nebo s chlebem

zdroj: istock.com

Kdy a jak ji použít

  • Na grilování a opékání – klasická uzená klobása na ohni
  • Do polévek a gulášů – dodá chuť a hutnost
  • Na pánvi – rychlá večeře s chlebem, bramborami nebo zeleninou
  • Do omáček a rizot – salsiccia nebo chorizo rozmělněná na kousky
  • Jako chuťovka – sušená klobása nakrájená na plátky k vínu nebo pivu

Co z klobásy připravit

Grilovaná klobása s hořčicí a pečivem

Klobása na pivu s cibulí

Fazolový guláš s klobásou

Zapečené těstoviny s klobásou, rajčaty a sýrem

Pikantní rizoto s chorizem

Čočková polévka s nakrájenou klobásou

Klobása na pánvi s vejcem a bramborami

Domácí pizza s kolečky klobásy a cibulí


Skladování

  • V lednici – uzené a tepelně opracované klobásy vydrží několik dní
  • V mrazáku – vhodné k zamrazení, zejména čerstvé nebo neotevřené balení
  • Sušené klobásy – skladuj na suchém, chladném místě, mimo lednici
  • Otevřený balíček – spotřebuj do 2–3 dnů od otevření

Klobása a zdraví – stručně a srozumitelně

Klobása je vydatný a chuťově bohatý produkt, ale je potřeba s ní zacházet střídmě. Obsahuje vyšší množství tuku, soli a často i konzervanty. Na druhou stranu je zdrojem bílkovin a v kombinaci s čerstvou zeleninou nebo luštěninami může být součástí vyváženého jídla. Vybírej kvalitní výrobky s vyšším podílem masa a čti složení.


Závěr

Klobása je klasikou, která v kuchyni nikdy nezklame. Stačí ji správně zvolit a připravit – od ohně po troubu, od polévky po gril. Nabízí široké možnosti a vždy dodá jídlu výraznou chuť. Ať už sázíš na tradiční českou, nebo zkoušíš zahraniční varianty, s klobásou se v kuchyni rozhodně nudit nebudeš.