Domů Suroviny Maso a uzeniny Hovězí žebra v kuchyni

Hovězí žebra v kuchyni

zdroj: istock.com

Hovězí žebra jsou jednou z nejšťavnatějších a nejchutnějších částí hovězího masa. Díky vyššímu obsahu tuku a vaziva potřebují delší úpravu, ale výsledek rozhodně stojí za to – maso se rozpadá, je plné chuti a ideální pro milovníky pomalého vaření i výrazných omáček. Ať už sáhneš po klasickém českém stylu, americkém BBQ nebo asijské marinádě, hovězí žebra vždy nabídnou intenzivní zážitek.


Co jsou hovězí žebra

Hovězí žebra pochází z hrudní části skotu a podle řezu se dělí na přední a zadní. Jsou prorostlá tukem, obsahují hodně pojivové tkáně a právě proto vyžadují delší tepelnou úpravu. Při pomalém vaření nebo pečení se tuk i vazivo rozpustí a maso zůstane neuvěřitelně měkké a šťavnaté. Jsou ideální pro dušení, pečení, grilování i uzení.


Druhy a řezy hovězích žeber

Short ribs (krátká žebra) – masitější část vhodná na pečení a dušení

Back ribs (žebra od hřbetu) – méně masa, ale velmi chutná, vhodná na BBQ

Žebra s kostí – klasická forma pro pečení v troubě

Mletá žebra – hodí se do burgerů a masových směsí

Uzená žebra – připravená k ohřevu nebo do polévek


Kdy a jak je použít

  • Na slavnostní obědy – pomalu pečená žebra s glazurou
  • Na letní grilování – BBQ žebra s domácí marinádou
  • Do hutných jídel – dušená žebra s kořenovou zeleninou a červeným vínem
  • Na polévky a vývary – dávají vývaru sílu a plnou chuť
  • Na asijský způsob – v sójovo-medové omáčce s česnekem a zázvorem
zdroj: istock.com

Co z hovězích žeber připravit

  • Pomalu pečená žebra s medem, česnekem a rozmarýnem
  • Klasická americká BBQ žebra s domácí omáčkou
  • Dušená žebra na červeném víně s bramborovou kaší
  • Korejská galbi žebra v sojovo-sezamové marinádě
  • Vývar z hovězích žeber se zeleninou a domácími nudlemi
  • Maso z pečených žeber do sendvičů se zelným salátem
  • Žebra pečená na pivu s cibulí
  • Asijské glazované žebírko s rýží a čerstvým koriandrem

Skladování

V lednici – syrová žebra skladuj do 2 dnů od nákupu

V mrazáku – vhodná k zamrazení, ideálně jednotlivě zabalená

Uvařená nebo upečená žebra – spotřebuj do 3 dnů

Uzená žebra – vydrží déle, ideálně vakuově balená nebo v obalu od řezníka


Hovězí žebra a zdraví – stručně a srozumitelně

Hovězí žebra jsou sytá a bohatá na bílkoviny, železo i zinek. Díky vyššímu obsahu tuku nejsou úplně dietní volbou, ale v rámci vyvážené stravy si je můžeš bez výčitek dopřát. Při správné přípravě se velká část tuku vypeče a maso získá plnou, výraznou chuť bez potřeby dalších přísad.


Závěr

Hovězí žebra nejsou každodenní surovinou, ale když si na ně uděláš čas, odmění tě jedinečnou chutí a neodolatelnou šťavnatostí. Ať už je připravíš na klasický český způsob, s americkou BBQ glazurou nebo jako asijskou specialitu, vždy se stanou hvězdou stolu.