Hovězí žebra jsou jednou z nejšťavnatějších a nejchutnějších částí hovězího masa. Díky vyššímu obsahu tuku a vaziva potřebují delší úpravu, ale výsledek rozhodně stojí za to – maso se rozpadá, je plné chuti a ideální pro milovníky pomalého vaření i výrazných omáček. Ať už sáhneš po klasickém českém stylu, americkém BBQ nebo asijské marinádě, hovězí žebra vždy nabídnou intenzivní zážitek.
Co jsou hovězí žebra
Hovězí žebra pochází z hrudní části skotu a podle řezu se dělí na přední a zadní. Jsou prorostlá tukem, obsahují hodně pojivové tkáně a právě proto vyžadují delší tepelnou úpravu. Při pomalém vaření nebo pečení se tuk i vazivo rozpustí a maso zůstane neuvěřitelně měkké a šťavnaté. Jsou ideální pro dušení, pečení, grilování i uzení.
Druhy a řezy hovězích žeber
Short ribs (krátká žebra) – masitější část vhodná na pečení a dušení
Back ribs (žebra od hřbetu) – méně masa, ale velmi chutná, vhodná na BBQ
Žebra s kostí – klasická forma pro pečení v troubě
Mletá žebra – hodí se do burgerů a masových směsí
Uzená žebra – připravená k ohřevu nebo do polévek
Kdy a jak je použít
- Na slavnostní obědy – pomalu pečená žebra s glazurou
- Na letní grilování – BBQ žebra s domácí marinádou
- Do hutných jídel – dušená žebra s kořenovou zeleninou a červeným vínem
- Na polévky a vývary – dávají vývaru sílu a plnou chuť
- Na asijský způsob – v sójovo-medové omáčce s česnekem a zázvorem
Co z hovězích žeber připravit
- Pomalu pečená žebra s medem, česnekem a rozmarýnem
- Klasická americká BBQ žebra s domácí omáčkou
- Dušená žebra na červeném víně s bramborovou kaší
- Korejská galbi žebra v sojovo-sezamové marinádě
- Vývar z hovězích žeber se zeleninou a domácími nudlemi
- Maso z pečených žeber do sendvičů se zelným salátem
- Žebra pečená na pivu s cibulí
- Asijské glazované žebírko s rýží a čerstvým koriandrem
Skladování
V lednici – syrová žebra skladuj do 2 dnů od nákupu
V mrazáku – vhodná k zamrazení, ideálně jednotlivě zabalená
Uvařená nebo upečená žebra – spotřebuj do 3 dnů
Uzená žebra – vydrží déle, ideálně vakuově balená nebo v obalu od řezníka
Hovězí žebra a zdraví – stručně a srozumitelně
Hovězí žebra jsou sytá a bohatá na bílkoviny, železo i zinek. Díky vyššímu obsahu tuku nejsou úplně dietní volbou, ale v rámci vyvážené stravy si je můžeš bez výčitek dopřát. Při správné přípravě se velká část tuku vypeče a maso získá plnou, výraznou chuť bez potřeby dalších přísad.
Závěr
Hovězí žebra nejsou každodenní surovinou, ale když si na ně uděláš čas, odmění tě jedinečnou chutí a neodolatelnou šťavnatostí. Ať už je připravíš na klasický český způsob, s americkou BBQ glazurou nebo jako asijskou specialitu, vždy se stanou hvězdou stolu.