Hovězí gulášové kostky jsou osvědčeným základem pro vydatné a syté pokrmy, které voní po domově. Jedná se o kousky hovězího masa připravené k dušení, obvykle z kližky, krku nebo plece. Právě díky vyššímu podílu kolagenu a tuku získává guláš nejen sytost, ale také typickou bohatou chuť. Stačí trpělivost, kvalitní koření a pomalé vaření – a výsledek je téměř vždy jistý.
Co jsou hovězí gulášové kostky
Jde o hrubě nakrájené kostky hovězího masa, zpravidla z méně libových, ale chuťově bohatých částí. Nejčastěji pocházejí z kližky, kde je dost pojivové tkáně, která se dlouhým vařením mění na želatinu. Díky tomu je maso po tepelné úpravě šťavnaté, měkké a krásně se rozpadá.
Jaké suroviny k nim ladí
Cibule a česnek – základ každého dobrého guláše
Paprika (mletá i čerstvá) – pro chuť i barvu
Kmín, majoránka, bobkový list – typické koření
Rajský protlak nebo loupaná rajčata – zvýrazní omáčku
Vývar nebo voda – na podlití
Kdy a jak gulášové kostky využít
- Na klasický guláš – ať už český, maďarský nebo moravský
- Na perkelt nebo tokáň – jemnější variace gulášových jídel
- Na dušené maso s kořením a zeleninou
- Do polévek – například do gulášové polévky nebo boršče
- Na přípravu ragú nebo masových směsí
Co z nich připravit
Hovězí guláš na cibulce s knedlíkem nebo chlebem
Guláš s červeným vínem a špekem
Moravský tokáň s houbami a bramborami
Pikantní gulášová polévka s bramborem
Hovězí ragú s kořenovou zeleninou a rajčaty
Dušené kostky masa s paprikou a smetanou
Skladování
V syrovém stavu – v lednici maximálně 2–3 dny
Zmražené – vydrží bez problémů 3–6 měsíců
Uvařené – chutná ještě lépe druhý den
Ohřívej pomalu – aby se maso nerozpadlo na vlákninu příliš rychle
Hovězí gulášové kostky a zdraví – stručně a srozumitelně
Tento druh masa obsahuje více kolagenu a tuku než libové části, ale to je přesně to, co mu dává výraznou chuť a šťavnatost. Díky dlouhé tepelné úpravě je snadno stravitelné a výživné. Obsahuje železo, bílkoviny a další důležité minerály. Pokud to s porcí nepřeženeš, klidně zapadne i do vyváženého jídelníčku.
Závěr
Hovězí gulášové kostky jsou nenápadnou, ale poctivou surovinou, která v sobě nese tradici domácí kuchyně. Dají se využít nejen na klasický guláš, ale i na spoustu dalších pomalu dušených jídel, která zasytí a potěší. Pokud miluješ hlubokou, masitou chuť a trochu trpělivosti v kuchyni ti nevadí, pak je tahle surovina přesně pro tebe.