Toužíte po tradičním českém jídle, které je plné chuti, zahřeje vás a zároveň je snadné na přípravu? Pak jsou fazolky na smetaně přesně to pravé! Tento recept kombinuje křehké fazolové lusky v jemné smetanové omáčce, podávané s vařenými bramborami a lahodnou smaženou cibulkou. Je to jídlo, které evokuje vzpomínky na babiččinu kuchyni a přináší pocit domácí pohody.
Připravte si talíře a nechte se unést touto poctivou a nesmírně chutnou klasikou!
Proč si zamilujete Fazolky na smetaně?
- Klasická chuť: Typické české jídlo, které si oblíbí celá rodina.
- Jemná a krémová omáčka: Smetanová konzistence dokonale obalí fazolky.
- Rychlá příprava: Hotovo za pár desítek minut.
- Syté a výživné: Díky bramborám a fazolkám zasytí jako hlavní chod.
- Jednoduchost: Žádné složité techniky, jen poctivé vaření.
Co budete potřebovat (Ingredience pro 4 porce):
- Zelené fazolové lusky: 500-600 g (čerstvé nebo mražené, případně sterilované i s nálevem)
- Máslo: 1-2 lžíce
- Hladká mouka: 1 lžíce
- Zeleninový vývar nebo voda: cca 400-500 ml
- Smetana ke šlehání (31%): 200-250 ml
- Cukr krystal: 1 lžička (nebo dle chuti)
- Sůl: dle chuti
- Pepř: čerstvě mletý, dle chuti
- Citronová šťáva nebo ocet: 1-2 lžíce (na dochucení)
- Máslo: 1 plátek (asi 10-15 g, na zjemnění, na konci)
Na podávání:
- Brambory: 600-800 g (vařené)
- Cibule: 1 velká (nakrájená na kolečka nebo půlměsíčky, na osmažení)
- Olej na smažení cibulky
- Vařená vejce: 2-4 ks (volitelně, na ozdobu)
Postup přípravy: Krok za krokem k lahodným fazolkám!
1) Pokud používáte čerstvé fazolky, nejprve je očistěte – odstraňte stopky a případné nitky. Pokud používáte mražené, nemusíte je rozmrazovat. U sterilovaných fazolek si připravte i nálev.
2) Nejprve si připravte základ omáčky. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte máslo na středním ohni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Jíšku nezapékáme do tmavé barvy, měla by zůstat světlá. Poté postupně a za stálého míchání přilévejte studený zeleninový vývar nebo vodu, aby nevznikly hrudky. Důkladně promíchejte a nechte jíšku chvíli provařit.
3) Do základu omáčky přidejte fazolové lusky (pokud používáte sterilované, přilijte i nálev). Omáčku dochuťte solí, trochou cukru a čerstvě mletým pepřem podle chuti. Vše nechte za občasného míchání chvíli probublat, aby fazolky změkly a chutě se propojily. Doba varu závisí na druhu fazolek – u čerstvých a mražených to bude trvat déle než u sterilovaných.
4) Poté přilijte smetanu ke šlehání a opět nechte směs chvíli probublat, aby se omáčka zjemnila a chutě se dokonale spojily. Ke konci vaření omáčku přikyselíte citronovou šťávou nebo octem – přidávejte po lžičkách a ochutnávejte, dokud nedosáhnete požadované kyselosti. Pro úplné zjemnění a lesk můžete do hotové omáčky vmíchat ještě plátek másla.
5) Během vaření fazolek si uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Také na pánvi na troše oleje usmažte najemno nakrájenou cibuli dozlatova a dokřupava. Můžete si připravit i vejce vařená natvrdo.
Přečtěte si také:
Vepřová krkovice s česnekem a omáčka se zeleným pepřem: Gurmánský zážitek
Pažitková omáčka s vejci a šťouchaným bramborem: Klasika plná svěžesti!
Luxusní pikantní kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce s jasmínovou rýží: Asijská chuť
Servírování:
Fazolky na smetaně se podávají horké jako hlavní chod s vařenými bramborami. Porci bohatě posypte křupavou smaženou cibulkou. Pro ještě větší sytost a chuť můžete přidat i nakrájené vařené vejce.
Závěr:
Fazolky na smetaně jsou více než jen jídlo – jsou to chuťová vzpomínka a symbol domácí pohody. Jejich jednoduchá příprava, krémová textura a bohatá chuť z nich činí ideální volbu pro každý den, kdy si přejete něco poctivého, ale nechcete strávit hodiny v kuchyni. Užijte si tuto tradiční českou specialitu a nechte se unést jejími neodolatelnými chutěmi!