Domů Recepty Hlavní jídla Fazolky na smetaně: Klasika, která pohladí po duši a zasytí!

Fazolky na smetaně: Klasika, která pohladí po duši a zasytí!

Zdroj: Jana Jančíková

Toužíte po tradičním českém jídle, které je plné chuti, zahřeje vás a zároveň je snadné na přípravu? Pak jsou fazolky na smetaně přesně to pravé! Tento recept kombinuje křehké fazolové lusky v jemné smetanové omáčce, podávané s vařenými bramborami a lahodnou smaženou cibulkou. Je to jídlo, které evokuje vzpomínky na babiččinu kuchyni a přináší pocit domácí pohody.

Připravte si talíře a nechte se unést touto poctivou a nesmírně chutnou klasikou!


Proč si zamilujete Fazolky na smetaně?

  • Klasická chuť: Typické české jídlo, které si oblíbí celá rodina.
  • Jemná a krémová omáčka: Smetanová konzistence dokonale obalí fazolky.
  • Rychlá příprava: Hotovo za pár desítek minut.
  • Syté a výživné: Díky bramborám a fazolkám zasytí jako hlavní chod.
  • Jednoduchost: Žádné složité techniky, jen poctivé vaření.

Co budete potřebovat (Ingredience pro 4 porce):

  • Zelené fazolové lusky: 500-600 g (čerstvé nebo mražené, případně sterilované i s nálevem)
  • Máslo: 1-2 lžíce
  • Hladká mouka: 1 lžíce
  • Zeleninový vývar nebo voda: cca 400-500 ml
  • Smetana ke šlehání (31%): 200-250 ml
  • Cukr krystal: 1 lžička (nebo dle chuti)
  • Sůl: dle chuti
  • Pepř: čerstvě mletý, dle chuti
  • Citronová šťáva nebo ocet: 1-2 lžíce (na dochucení)
  • Máslo: 1 plátek (asi 10-15 g, na zjemnění, na konci)

Na podávání:

  • Brambory: 600-800 g (vařené)
  • Cibule: 1 velká (nakrájená na kolečka nebo půlměsíčky, na osmažení)
  • Olej na smažení cibulky
  • Vařená vejce: 2-4 ks (volitelně, na ozdobu)

Postup přípravy: Krok za krokem k lahodným fazolkám!

1) Pokud používáte čerstvé fazolky, nejprve je očistěte – odstraňte stopky a případné nitky. Pokud používáte mražené, nemusíte je rozmrazovat. U sterilovaných fazolek si připravte i nálev.

2) Nejprve si připravte základ omáčky. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte máslo na středním ohni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Jíšku nezapékáme do tmavé barvy, měla by zůstat světlá. Poté postupně a za stálého míchání přilévejte studený zeleninový vývar nebo vodu, aby nevznikly hrudky. Důkladně promíchejte a nechte jíšku chvíli provařit.

3) Do základu omáčky přidejte fazolové lusky (pokud používáte sterilované, přilijte i nálev). Omáčku dochuťte solí, trochou cukru a čerstvě mletým pepřem podle chuti. Vše nechte za občasného míchání chvíli probublat, aby fazolky změkly a chutě se propojily. Doba varu závisí na druhu fazolek – u čerstvých a mražených to bude trvat déle než u sterilovaných.

4) Poté přilijte smetanu ke šlehání a opět nechte směs chvíli probublat, aby se omáčka zjemnila a chutě se dokonale spojily. Ke konci vaření omáčku přikyselíte citronovou šťávou nebo octem – přidávejte po lžičkách a ochutnávejte, dokud nedosáhnete požadované kyselosti. Pro úplné zjemnění a lesk můžete do hotové omáčky vmíchat ještě plátek másla.

5) Během vaření fazolek si uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Také na pánvi na troše oleje usmažte najemno nakrájenou cibuli dozlatova a dokřupava. Můžete si připravit i vejce vařená natvrdo.

Přečtěte si také:

Vepřová krkovice s česnekem a omáčka se zeleným pepřem: Gurmánský zážitek

Pažitková omáčka s vejci a šťouchaným bramborem: Klasika plná svěžesti!

Luxusní pikantní kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce s jasmínovou rýží: Asijská chuť


Servírování:

Fazolky na smetaně se podávají horké jako hlavní chod s vařenými bramborami. Porci bohatě posypte křupavou smaženou cibulkou. Pro ještě větší sytost a chuť můžete přidat i nakrájené vařené vejce.


Závěr:

Fazolky na smetaně jsou více než jen jídlo – jsou to chuťová vzpomínka a symbol domácí pohody. Jejich jednoduchá příprava, krémová textura a bohatá chuť z nich činí ideální volbu pro každý den, kdy si přejete něco poctivého, ale nechcete strávit hodiny v kuchyni. Užijte si tuto tradiční českou specialitu a nechte se unést jejími neodolatelnými chutěmi!