Domů Suroviny Maso a uzeniny Drůbeží vývar v kuchyni

Drůbeží vývar v kuchyni

zdroj: istock.com

Drůbeží vývar je jemnější a lehčí než hovězí, ale stejně tak nepostradatelný v každodenní kuchyni. Jeho světlá barva, delikátní chuť a rychlejší příprava z něj dělají oblíbenou volbu nejen při nachlazení, ale i jako základ mnoha jídel. Když máš v lednici domácí kuřecí nebo slepičí vývar, máš vyhráno – ať už připravuješ polévku, omáčku nebo risotto.


Co je to drůbeží vývar

Drůbeží vývar se vaří z kuřete, slepice nebo krůty spolu se zeleninou, kořením a bylinkami. Oproti hovězímu je jeho chuť jemnější, méně tučná a příprava zabere méně času. Správně připravený drůbeží vývar je čirý, zlatavý a voní po poctivé kuchyni.


Jaké suroviny použít

  • Kuře, slepice nebo krůta – s kostmi i kůží pro lepší chuť
  • Zelenina – mrkev, petržel, celer, někdy pórek
  • Cibule – často opražená na sucho pro barvu
  • Koření – celý pepř, nové koření, bobkový list
  • Bylinky – tymián, libeček, petrželová nať
  • Sůl – přidávej postupně podle chuti ke konci

Kdy a jak vývar použít

Polévka k obědu či večeři – lehká a výživná

Základ pro krémové polévky nebo omáčky

Při nemoci nebo po operaci – snadno stravitelný

Do rizota nebo těstovinových pokrmů místo vody

Na podlití masa či zeleniny – zvýrazní chuť


Co z drůbežího vývaru připravit

Vývar s nudlemi, masem a zeleninou

Polévka s rýží nebo krupicovou zavářkou

Slepičí vývar s domácími noky

Krémová zeleninová polévka na vývaru

Kuřecí risotto nebo těstoviny s vývarem místo vody

Vaječná polévka s vývarem a pažitkou

Zeleninový „ramen“ s kuřecím vývarem


Skladování

  • V lednici – v uzavřené nádobě 2–3 dny
  • V mrazáku – snadno zamrazíš v malých porcích
  • Do tvořítek na led – vhodné na podlévání nebo malá množství
  • Zchladit co nejrychleji – vývar uchovej bez zakalení
zdroj: istock.com

Drůbeží vývar a zdraví – stručně a srozumitelně

Drůbeží vývar je lehce stravitelný a přirozeně výživný. Obsahuje minerály, bílkoviny, želatinu a vodu – ideální kombinace pro podporu trávení, hydratace a imunity. Skvěle se hodí i do dietního režimu nebo při rekonvalescenci. Pokud zvolíš kvalitní maso a zeleninu, máš jistotu, že dáváš tělu to nejlepší.


Závěr

Drůbeží vývar je jednoduchý, ale univerzální základ, který se hodí téměř do každého receptu. Je lehký, rychlejší na přípravu než hovězí a přitom stejně vděčný. Ať už zvolíš kuře, slepici nebo krůtu, výsledkem bude jemný, voňavý a výživný vývar, který se stane spolehlivým pomocníkem tvé kuchyně.