Drůbeží vývar je jemnější a lehčí než hovězí, ale stejně tak nepostradatelný v každodenní kuchyni. Jeho světlá barva, delikátní chuť a rychlejší příprava z něj dělají oblíbenou volbu nejen při nachlazení, ale i jako základ mnoha jídel. Když máš v lednici domácí kuřecí nebo slepičí vývar, máš vyhráno – ať už připravuješ polévku, omáčku nebo risotto.
Co je to drůbeží vývar
Drůbeží vývar se vaří z kuřete, slepice nebo krůty spolu se zeleninou, kořením a bylinkami. Oproti hovězímu je jeho chuť jemnější, méně tučná a příprava zabere méně času. Správně připravený drůbeží vývar je čirý, zlatavý a voní po poctivé kuchyni.
Jaké suroviny použít
- Kuře, slepice nebo krůta – s kostmi i kůží pro lepší chuť
- Zelenina – mrkev, petržel, celer, někdy pórek
- Cibule – často opražená na sucho pro barvu
- Koření – celý pepř, nové koření, bobkový list
- Bylinky – tymián, libeček, petrželová nať
- Sůl – přidávej postupně podle chuti ke konci
Kdy a jak vývar použít
Polévka k obědu či večeři – lehká a výživná
Základ pro krémové polévky nebo omáčky
Při nemoci nebo po operaci – snadno stravitelný
Do rizota nebo těstovinových pokrmů místo vody
Na podlití masa či zeleniny – zvýrazní chuť
Co z drůbežího vývaru připravit
Vývar s nudlemi, masem a zeleninou
Polévka s rýží nebo krupicovou zavářkou
Slepičí vývar s domácími noky
Krémová zeleninová polévka na vývaru
Kuřecí risotto nebo těstoviny s vývarem místo vody
Vaječná polévka s vývarem a pažitkou
Zeleninový „ramen“ s kuřecím vývarem
Skladování
- V lednici – v uzavřené nádobě 2–3 dny
- V mrazáku – snadno zamrazíš v malých porcích
- Do tvořítek na led – vhodné na podlévání nebo malá množství
- Zchladit co nejrychleji – vývar uchovej bez zakalení
Drůbeží vývar a zdraví – stručně a srozumitelně
Drůbeží vývar je lehce stravitelný a přirozeně výživný. Obsahuje minerály, bílkoviny, želatinu a vodu – ideální kombinace pro podporu trávení, hydratace a imunity. Skvěle se hodí i do dietního režimu nebo při rekonvalescenci. Pokud zvolíš kvalitní maso a zeleninu, máš jistotu, že dáváš tělu to nejlepší.
Závěr
Drůbeží vývar je jednoduchý, ale univerzální základ, který se hodí téměř do každého receptu. Je lehký, rychlejší na přípravu než hovězí a přitom stejně vděčný. Ať už zvolíš kuře, slepici nebo krůtu, výsledkem bude jemný, voňavý a výživný vývar, který se stane spolehlivým pomocníkem tvé kuchyně.