Domů Suroviny Niva v kuchyni

Niva v kuchyni

zdroj: istock.com

Niva, tedy modrý plísňový sýr, má v české kuchyni výjimečné postavení. Její výrazná slaná chuť, drobivá struktura a nezaměnitelná vůně ji řadí mezi sýry, které buď milujete, nebo se jim vyhýbáte. Přitom stačí znát několik osvědčených způsobů, jak s nivou zacházet, a dokáže vylepšit i ta nejjednodušší jídla – od omáček až po saláty či pomazánky.


Co je to niva

Niva je český sýr s modrou plísní uvnitř, vyráběný z kravského mléka. Její chuť je slaná, aromatická, lehce štiplavá. Do sýru se přidává ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti, která během zrání vytváří modrozelené žilkování. Výsledkem je sýr s měkkou, mírně drolivou strukturou a intenzivní chutí.


Druhy a varianty

Klasická niva – vyráběná v blocích, balená ve fólii, široce dostupná

Niva ve formě krému – vhodná na pomazánky a do dresinků

Prémiové plísňové sýry – např. roquefort, gorgonzola nebo stilton, často výraznější nebo jemnější než niva

Ochucené varianty – niva s česnekem, ořechy nebo bylinkami


Kdy a jak ji použít

  • Do omáček – rozpuštěná niva se hodí ke špagetám, bramborám, masu i zelenině
  • Na pizzu a zapékané pokrmy – výborně se roztéká a dodá jídlu výraznou chuť
  • Do pomazánek – smíchaná s máslem, česnekem nebo tvarohem
  • Do salátů – drobné kousky nivy skvěle doplní zeleninové i ořechové kombinace
  • K vínu nebo na sýrové prkénko – spolu s hroznovým vínem, ořechy a pečivem

Co z nivy připravit

Těstoviny s nivovou omáčkou a špenátem

Bramborové noky s omáčkou z nivy

Nivová pomazánka s česnekem

Salát s hruškou, rukolou a drobenou nivou

Zapečené žampiony s nivou a ořechy

Domácí pizza se šunkou a nivou

Cuketové placičky s nivou ve středu

Gratinovaná zelenina s nivovou krustou


Skladování

  • V lednici – skladuj v původním obalu nebo zabalené v potravinové fólii
  • Nenechávej dlouho otevřenou – niva snadno přebírá okolní pachy
  • Zabal do voskovaného papíru – prodlouží čerstvost a zachová chuť
  • Spotřebuj do pár dnů po otevření – zejména u krémových variant
zdroj: istock.com

Niva a zdraví – stručně a srozumitelně

Niva je bohatá na bílkoviny a vápník, ale také obsahuje více soli a tuku. Plísně v ní obsažené nejsou škodlivé, naopak podporují trávení a mají antibakteriální účinky. Při střídmé konzumaci může být plísňový sýr součástí vyvážené stravy, ale lidé s vysokým krevním tlakem by měli jeho množství hlídat.


Závěr

Niva není jen sýr pro fajnšmekry – když víš, jak ji využít, otevře ti dveře k celé řadě chutných a nečekaně jednoduchých jídel. Skvěle ladí se smetanou, česnekem, ořechy i ovocem a dodává pokrmům nezaměnitelnou intenzitu. Neboj se s ní experimentovat a přidej do kuchyně trochu výrazného charakteru.