Niva, tedy modrý plísňový sýr, má v české kuchyni výjimečné postavení. Její výrazná slaná chuť, drobivá struktura a nezaměnitelná vůně ji řadí mezi sýry, které buď milujete, nebo se jim vyhýbáte. Přitom stačí znát několik osvědčených způsobů, jak s nivou zacházet, a dokáže vylepšit i ta nejjednodušší jídla – od omáček až po saláty či pomazánky.
Co je to niva
Niva je český sýr s modrou plísní uvnitř, vyráběný z kravského mléka. Její chuť je slaná, aromatická, lehce štiplavá. Do sýru se přidává ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti, která během zrání vytváří modrozelené žilkování. Výsledkem je sýr s měkkou, mírně drolivou strukturou a intenzivní chutí.
Druhy a varianty
Klasická niva – vyráběná v blocích, balená ve fólii, široce dostupná
Niva ve formě krému – vhodná na pomazánky a do dresinků
Prémiové plísňové sýry – např. roquefort, gorgonzola nebo stilton, často výraznější nebo jemnější než niva
Ochucené varianty – niva s česnekem, ořechy nebo bylinkami
Kdy a jak ji použít
- Do omáček – rozpuštěná niva se hodí ke špagetám, bramborám, masu i zelenině
- Na pizzu a zapékané pokrmy – výborně se roztéká a dodá jídlu výraznou chuť
- Do pomazánek – smíchaná s máslem, česnekem nebo tvarohem
- Do salátů – drobné kousky nivy skvěle doplní zeleninové i ořechové kombinace
- K vínu nebo na sýrové prkénko – spolu s hroznovým vínem, ořechy a pečivem
Co z nivy připravit
Těstoviny s nivovou omáčkou a špenátem
Bramborové noky s omáčkou z nivy
Nivová pomazánka s česnekem
Salát s hruškou, rukolou a drobenou nivou
Zapečené žampiony s nivou a ořechy
Domácí pizza se šunkou a nivou
Cuketové placičky s nivou ve středu
Gratinovaná zelenina s nivovou krustou
Skladování
- V lednici – skladuj v původním obalu nebo zabalené v potravinové fólii
- Nenechávej dlouho otevřenou – niva snadno přebírá okolní pachy
- Zabal do voskovaného papíru – prodlouží čerstvost a zachová chuť
- Spotřebuj do pár dnů po otevření – zejména u krémových variant
Niva a zdraví – stručně a srozumitelně
Niva je bohatá na bílkoviny a vápník, ale také obsahuje více soli a tuku. Plísně v ní obsažené nejsou škodlivé, naopak podporují trávení a mají antibakteriální účinky. Při střídmé konzumaci může být plísňový sýr součástí vyvážené stravy, ale lidé s vysokým krevním tlakem by měli jeho množství hlídat.
Závěr
Niva není jen sýr pro fajnšmekry – když víš, jak ji využít, otevře ti dveře k celé řadě chutných a nečekaně jednoduchých jídel. Skvěle ladí se smetanou, česnekem, ořechy i ovocem a dodává pokrmům nezaměnitelnou intenzitu. Neboj se s ní experimentovat a přidej do kuchyně trochu výrazného charakteru.