Domů Suroviny Maso a uzeniny Krůtí maso v kuchyni

Krůtí maso v kuchyni

zdroj: istock.com

Krůtí maso je oblíbené pro svou jemnou chuť, nízký obsah tuku a vysoký podíl bílkovin. V kuchyni má široké využití – od rychlých večeří po slavnostní pečeně. Ať už sáhneš po prsou, stehnech nebo mletém mase, krůta tě překvapí svou univerzálností i výživovými přednostmi.


Co je to krůtí maso

Krůtí maso pochází z domácí krůty a řadí se mezi tzv. bílé maso. Je lehce stravitelné, bohaté na bílkoviny a vitamíny skupiny B. Na rozdíl od kuřete je chuťově výraznější a méně náchylné k vysušení, zejména u šťavnatějších částí jako jsou stehna.


Druhy a části krůtího masa

Krůtí prsa – libová část s jemnou chutí, vhodná na rychlé smažení, pečení nebo grilování

Krůtí stehna – šťavnatá a tmavší, ideální na dušení, pečení nebo pomalé vaření

Krůtí křídla a krk – používají se do vývarů a polévek

Mleté krůtí maso – skvělé do karbanátků, náplní nebo omáček

Krůtí řízky – plátky z prsou nebo stehen, vhodné na smažení nebo přírodní úpravy


Kdy a jak ho použít

  • Na rychlé večeře – krůtí prsa na pánvi nebo v troubě
  • Na polévky a vývary – krůtí skelet, krk nebo stehna dodají silnou chuť
  • Na pečení a slavnostní jídla – celá krůta, roláda nebo stehna na zelenině
  • Na gril – marinované prsa nebo stehenní řízky
  • Do zdravých receptů – mleté krůtí maso do těstovin, tortill či zeleninových směsí

Co z něj připravit

Krůtí prsa na smetaně s bylinkami

Grilované krůtí špízy s cuketou a paprikou

Pečená krůtí stehna s česnekem a medem

Krůtí vývar s nudlemi a zeleninou

Mleté krůtí karbanátky s česnekem a petrželí

Krůtí roláda plněná špenátem a sýrem

Krůtí maso na kari s kokosovým mlékem

Zapečené těstoviny s krůtím masem a rajčaty

zdroj: istock.com

Skladování

  • V lednici – syrové maso spotřebuj ideálně do 1–2 dnů
  • V mrazáku – vhodné k zamrazení, vydrží 3–6 měsíců (ideálně v uzavřeném sáčku)
  • Vařené nebo pečené maso – skladuj v uzavřené nádobě max. 3 dny
  • Rozmrazuj pozvolna – ideálně v lednici, nikoliv při pokojové teplotě

  • Krůtí maso a zdraví – stručně a srozumitelně
  • Krůtí maso je ideální volbou pro ty, kdo hledají lehčí alternativu k vepřovému nebo hovězímu masu. Obsahuje málo tuku, hodně kvalitních bílkovin a minimum cholesterolu. Navíc je zdrojem železa, zinku a vitamínu B12. Hodí se při dietách, pro sportovce i seniory.

Závěr

Krůtí maso je skvělou surovinou pro každodenní i sváteční vaření. Nejenže je zdravé a lehce stravitelné, ale také velmi univerzální. Ať už připravuješ rychlou večeři nebo slavnostní hostinu, s krůtou nikdy neuděláš chybu. Stačí zvolit správnou část a pustit se do kuchyně.