Domů Suroviny Maso a uzeniny Kachní maso v kuchyni

Kachní maso v kuchyni

zdroj: istock.com

Kachní maso je symbolem slavnostní kuchyně, ale skvěle se hodí i do běžného vaření. Má tmavší barvu, výraznější chuť a bohatší tukové žilkování než kuře nebo krůta. Pokud ho připravíš správně, odmění tě křupavou kůžičkou a šťavnatým masem plným chuti.


Co je to kachní maso

Kachní maso pochází nejčastěji z kachny pekingské nebo české husokachny (kříženec husy a kachny). Oproti jinému drůbežímu masu má tmavší barvu a je výrazněji prorostlé tukem, což mu dodává šťavnatost. Kachní maso se nejčastěji připravuje pečením, ale skvěle chutná i uzené nebo konfitované.


Druhy a části kachního masa

Prsa (duck breast) – šťavnatá, s jemným tukovým krytím, vhodná na restování nebo gril

Stehna – tmavé maso, ideální na pečení nebo konfitování

Celá kachna – na slavnostní přípravy, obvykle pečená

Kachní játra – delikatesa vhodná do paštik nebo na rychlou úpravu

Uzená kachní prsa nebo stehna – vhodná k salátům, do pomazánek nebo na studený talíř

zdroj: istock.com

Kdy a jak ji použít

  • Na slavnostní pečeně – klasická česká kachna s červeným zelím a knedlíkem
  • Na francouzský způsob – konfitovaná kachna pomalu tažená ve vlastním tuku
  • Na rychlý oběd či večeři – kachní prsa restovaná na pánvi s ovocnou omáčkou
  • Do sendvičů nebo salátů – uzená kachní prsa nebo trhané maso
  • V asijské kuchyni – kachní maso na wok nebo s nudlemi a omáčkou hoisin

Co z kachního masa připravit

Pečená kachna s jablky a rozmarýnem

Restovaná kachní prsa s omáčkou z červeného vína

Konfitovaná kachní stehna s bramborovým pyré

Kachní vývar se zeleninou a nudlemi

Jarní závitky s trhanou kachnou a arašídovou omáčkou

Salát s rukolou, uzenou kachnou a granátovým jablkem

Sendvič s kachním masem a kysanou okurkou

Kachní rizoto s tymiánem a červeným vínem


Skladování

  • V lednici – syrové maso uchovávej max. 1–2 dny
  • V mrazáku – vhodné k zamražení, ideálně zabalit bez přístupu vzduchu
  • Uzená nebo konfitovaná forma – vydrží v lednici i týden, podle způsobu přípravy
  • Otevřené konzervy nebo vakuové balení – spotřebuj do 2–3 dnů

Kachní maso a zdraví – stručně a srozumitelně

Kachní maso je výživově bohaté, obsahuje vysoký podíl bílkovin, železa, zinku i vitamínů skupiny B. Je však také tučnější než jiné druhy drůbežího masa, což je třeba zohlednit při častější konzumaci. Pokud si ale dáš kachnu s rozumem a doplníš ji zeleninou, může být součástí pestré a chutné stravy.


Závěr

Kachní maso si zaslouží víc než jen místo na svátečním stole. Správně připravené nabídne chuťový zážitek, který se jen tak neomrzí – ať už jako pečeně, v moderním salátu nebo třeba ve stylu asijské kuchyně. Stačí se nebát tuku, dát masu čas a užít si odměnu v podobě křehkého, šťavnatého sousta.