Domů Suroviny Maso a uzeniny Jehněčí maso v kuchyni

Jehněčí maso v kuchyni

top view of lamb ribs kebab on rustic background

Jehněčí maso je pro svou jemnou chuť a výrazné aroma oblíbené zejména ve středomořské a orientální kuchyni. U nás se používá méně často, přesto má co nabídnout – je chutné, šťavnaté a výživné. Pokud se ho naučíš připravovat, otevře se ti svět neotřelých chutí, které mohou zpestřit běžný jídelníček i slavnostní tabuli.


Co je to jehněčí maso

Jehněčí maso pochází z mladých ovcí do jednoho roku věku. Má světle růžovou barvu, jemnější strukturu a méně tuku než skopové maso. Typická je pro něj lehce nasládlá chuť a charakteristické aroma. Čím mladší je zvíře, tím jemnější maso. Nejčastěji se setkáš s jehněčí kýtou, hřbetem nebo žebírky.


Druhy a části jehněčího masa

Jehněčí kýta – libová, vhodná na pečení nebo grilování

Jehněčí hřbet – šťavnatá a křehká část, často se připravuje jako kotletky

Jehněčí krk – výborný na dušení nebo ragú

Jehněčí plec – vhodná na pomalé pečení nebo jako základ pro guláš

Jehněčí žebírka – delikatesa na grilu nebo na pánvi

Jehněčí mleté maso – ideální do sekané, burgery nebo masových kuliček

 


Kdy a jak ho použít

  • Na slavnostní příležitosti – pečená kýta s bylinkami
  • Na grilování – jehněčí kotletky nebo špízy s česnekem a rozmarýnem
  • Na dušená jídla – jehněčí ragú, guláš nebo orientální tagine
  • Do rychlých jídel – mleté jehněčí na pánvi s bylinkami, do tortill nebo k těstovinám
  • Na polévky a vývary – kosti a šlachovité části poslouží jako silný základ

Co z jehněčího masa připravit

Pečená jehněčí kýta s česnekem a tymiánem

Grilované jehněčí kotletky s jogurtovým dipem

Jehněčí ragú s kořenovou zeleninou a červeným vínem

Orientální jehněčí tagine se sušenými švestkami a mandlemi

Mleté jehněčí kofty s mátovým jogurtem

Jehněčí burger se sýrem feta a červenou cibulí

Jehněčí guláš s majoránkou a bramborami

Krémová polévka z jehněčího vývaru a čočky

zdroj: istock.com

Skladování

  • V lednici – čerstvé maso uchovávej max. 1–2 dny
  • V mrazáku – vhodné k zamrazení, nejlépe porce jednotlivě zabalené
  • Uvařené maso – skladuj ve vzduchotěsné nádobě a spotřebuj do 2–3 dnů
  • Rozmrazuj pomalu – ideálně přes noc v lednici, ne při pokojové teplotě

Jehněčí maso a zdraví – stručně a srozumitelně

Jehněčí maso je výživově hodnotné – obsahuje kvalitní bílkoviny, železo, zinek, vitamíny B12 a B3. Díky vyššímu obsahu tuku je sytější, a proto se hodí i do chladnějších měsíců. Není třeba se ho bát – pokud sáhneš po kvalitním kousku a připravíš ho správně, získáš skvělý zdroj živin v chutné podobě.


Závěr

Jehněčí maso je možná trochu opomíjené, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Přináší do kuchyně nový chuťový rozměr a hodí se pro ty, kdo chtějí vařit s fantazií a nebojí se objevovat. Ať už ho připravíš tradičně nebo v exotickém stylu, jedno je jisté – dobře připravené jehněčí nikdy nezklame.