
Hledáte dezert, který je nejen nádherný na pohled, ale zároveň neuvěřitelně jemný a krémový? Tyto tříbarevné tvarohové řezy jsou přesně to, co potřebujete! Skládají se z lehkého kakaového korpusu a dvou vrstev vláčného tvarohového krému – bílého a kakaového. Jsou ideální na oslavy, sváteční stoly nebo jen tak k odpolední kávě. Překvapte své blízké touto snadnou, ale efektní dobrotou!
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa (kvalitního)
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- 50 ml horké vody
- 50 ml oleje
Na bílý tvarohový krém:
- 500 g měkkého tvarohu (ideálně tučného, v kostce nebo vaničce)
- 100 g moučkového cukru (nebo dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla (pokojové teploty)
Na kakaový tvarohový krém:
- 500 g měkkého tvarohu (ideálně tučného, v kostce nebo vaničce)
- 100 g moučkového cukru (nebo dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla (pokojové teploty)
- 2-3 lžíce kakaa (kvalitního)
Na polevu (volitelné):
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
Jak na to?
- Příprava korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem.
- Těsto: V jedné míse vyšlehejte žloutky s cukrem krupicí do světlé pěny. Postupně zašlehejte horkou vodu a olej. V druhé míse smíchejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Suchou směs po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
- Pečení korpusu: Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Korpus nechte zcela vychladnout.
- Příprava bílého tvarohového krému: V míse vyšlehejte povolené máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte měkký tvaroh, dokud nevznikne hladký, nadýchaný krém.
- Příprava kakaového tvarohového krému: Postupujte stejně jako u bílého krému, jen na závěr do hotového krému zašlehejte 2-3 lžíce kakaa, dokud se barva sjednotí.
- Vrstvení: Vychladlý kakaový korpus rovnoměrně potřete bílým tvarohovým krémem. Poté na bílý krém opatrně a rovnoměrně rozetřete kakaový tvarohový krém.
- Příprava polevy (volitelné): V menším hrnci nebo ve vodní lázni zahřejte smetanu ke šlehání (nesmí vřít!). Do teplé smetany nalámejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá poleva. Nechte polevu mírně zchladnout.
- Dokončení: Vychladlé řezy přelijte čokoládovou polevou a rovnoměrně ji rozetřete.
- Chlazení a servírování: Celý koláč dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby krémy ztuhly a chutě se propojily. Po ztuhnutí nakrájejte řezy na kostky a podávejte.
Závěr
Tyto tříbarevné tvarohové řezy jsou skutečným klenotem pro vaše chuťové pohárky i oči! Jsou neskutečně jemné, vláčné a kombinace kakaového korpusu s bílým a kakaovým krémem vytváří dokonalou harmonii. Užijte si tuto elegantní a přitom snadnou sladkou pochoutku, která zaručeně zmizí z talíře jako první!