Domů Suroviny Ricotta v kuchyni

Ricotta v kuchyni

zdroj: istock.com

Ricotta je jemný a lehký sýr, který se u nás často podceňuje. Přitom jde o univerzální surovinu – skvěle se hodí do sladkých i slaných jídel, do pomazánek, náplní i dezertů. Díky své krémové konzistenci a neutrální chuti umí ricotta pokrmům dodat jemnost, vláčnost i lehkost. Je oblíbená především v italské kuchyni, ale využití najde i v běžném domácím vaření.


Co je vlastně ricotta

Ricotta není klasický sýr ze sýřeniny, ale vzniká zahřátím syrovátky, která zbyla po výrobě jiných sýrů. Výsledkem je jemná, drobivá, ale zároveň vláčná hmota s jemně nasládlou chutí. Ricotta má nižší obsah tuku než většina jiných sýrů a je snadno stravitelná.

Základní rysy:

Bílá barva a měkká, lehce zrnitá konzistence

Lehká, jemně mléčná chuť

Nižší obsah tuku

Vysoký obsah bílkovin a vápníku


Druhy ricotty

  • Čerstvá ricotta – nejběžnější typ, v kelímku, ideální pro každodenní použití
  • Ricotta affumicata – uzená varianta, vhodná na těstoviny nebo slané koláče
  • Ricotta salata – sušená a solená verze, pevná a vhodná na strouhání
  • Ovčí nebo kozí ricotta – výraznější chuť, méně obvyklá, ale velmi zajímavá

Kdy a jak ji použít

  • Do těstovin – jako náplň do raviol, cannelloni nebo lasagní
  • Do pomazánek – s bylinkami, česnekem, citronovou kůrou
  • Do dezertů – do cheesecaků, náplní, nebo jako základ krémů
  • Na snídani – s medem a ovocem nebo v lívancích
  • Do zeleninových jídel – zapečená cuketa, lilky, špenát
  • Na pizzu a slané koláče – místo nebo spolu s mozzarellou

Co z ricotty připravit

Ravioly plněné ricottou a špenátem

Koláč s ricottou a citronovou kůrou

Pomazánka z ricotty, bylinek a česneku

Cheesecake s ricottou a malinami

Zapečené těstoviny s rajčaty a ricottou

Toast s ricottou, medem a ořechy

Lasagne s ricottovou náplní

Pečená zelenina s ricottou a bylinkami

zdroj: istock.com

Skladování

V lednici – uchovávej v uzavřeném obalu, ideálně při 4–6 °C

Po otevření spotřebuj do 2–3 dnů – ricotta rychle podléhá zkáze

Zmražení není doporučené – mění se struktura a chuť

Vždy používej čistou lžíci – prodloužíš trvanlivost


Ricotta a zdraví – stručně a srozumitelně

Ricotta je bohatá na bílkoviny, vápník a vitamín A. Má nízký obsah tuku, takže je vhodná i při odlehčeném stravování. Díky svému jemnému složení je dobře stravitelná i pro děti a starší osoby. Obsahuje méně soli než většina sýrů, což ocení lidé hlídající příjem sodíku.


Závěr

Ricotta je jemný a lehký sýr, který v kuchyni nabízí široké možnosti využití. Ať už ji použiješ na sladko nebo na slano, vždy dodá pokrmu svěžest, krémovost a lehkost. Vyzkoušej ji v těstovinách, dezertech nebo jako základ pomazánek – a objev sílu tohoto nenápadného, ale výjimečně univerzálního sýra.