Hledáte recept, který pozvedne obyčejnou vepřovou krkovičku na luxusní gurmánský zážitek? Tato přírodní krkovička se smetanovým sýrovým přelivem a pikantním zeleným pepřem je přesně to, co potřebujete! Šťavnaté maso se snoubí s bohatou, krémovou omáčkou plnou výrazných chutí. Ideální pro slavnostní oběd nebo večeři, která zaručeně potěší vaše chuťové pohárky.
Co budete potřebovat?
- Vepřová krkovička (plátky, cca 150-200 g na porci)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2-3 lžíce oleje (na marinování a smažení)
Na sýrový přeliv se zeleným pepřem:
- 120 g sýra Niva (nebo jiného modrého sýra, nakrájeného na kousky)
- 200 ml 40% smetany ke šlehání (nebo min. 33%)
- 1-2 lžíce sterilovaného zeleného pepře (množství dle chuti, zlehka rozmačkaného)
Jak na to?
- Příprava masa: Plátky krkovičky zlehka naklepejte. Po obvodu je nařízněte na několika místech, aby se maso na pánvi nekroutilo.
- Marinování: Maso ze všech stran osolte, opepřete a posypte mletou paprikou. Položte ho do misky, pokapejte olejem a důkladně promíchejte. Nechte maso v lednici marinovat ideálně 1-2 dny, minimálně však několik hodin.
- Smažení krkovičky: Marinované maso vyjměte z lednice a nechte dosáhnout pokojové teploty (asi 30 minut). V pánvi rozehřejte dostatek oleje. Maso smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a doměkka. Doba smažení závisí na tloušťce plátků (cca 5-7 minut z každé strany). Hotové maso vyjměte z pánve a zabalejte do alobalu, aby zůstalo šťavnaté a odpočinulo si.
- Příprava sýrového přelivu: Do výpeku na pánvi (pokud je ho moc, trochu ho odlijte, ale nechte si chutný základ) přidejte nakrájenou Nivu a zalijte šlehačkou. Na mírném ohni za stálého míchání provařte, dokud se sýr zcela nerozpustí a omáčka nezhoustne do krémové konzistence. Omáčku nesolte, Niva je slaná dostatečně.
- Dokončení přelivu: Do hotové sýrové omáčky vmíchejte sterilovaný zelený pepř.
- Servírování: Krkovičku vyjměte z alobalu a servírujte na talíři. Každou porci bohatě přelijte horkým sýrovým přelivem se zeleným pepřem. Jako příloha se skvěle hodí pečené brambory, bramborová kaše nebo čerstvá zelenina.
Závěr
Tato přírodní krkovička se sýrovým přelivem a zeleným pepřem je skutečnou symfonií chutí – šťavnaté maso, krémová sýrová omáčka a pikantní dotek pepře. Je to jídlo, které zaručeně potěší i ty nejnáročnější gurmány a dodá vaší večeři šmrnc. Užijte si tento luxusní kulinářský zážitek!