Domů Suroviny Mascarpone v kuchyni

Mascarpone v kuchyni

zdroj: istock.com

Mascarpone je jemný italský sýr s krémovou konzistencí a neutrální, mírně nasládlou chutí. V českých domácnostech se proslavil především díky dezertu tiramisu, ale jeho využití sahá mnohem dál. Mascarpone je výjimečně univerzální – dokáže zjemnit omáčku, zvednout úroveň pomazánky i nahradit šlehačku v dezertech. Stačí ho správně použít.


Co je vlastně mascarpone

Mascarpone je sýr vyráběný ze smetany, nikoliv z mléka. Zahříváním smetany s kyselinou citronovou nebo vinnou vzniká hutná, máslová hmota s vysokým obsahem tuku – obvykle kolem 40 %. Díky tomu má výrazně sametovou konzistenci a přirozeně jemnou chuť.

Základní vlastnosti:

  • Vysoký obsah tuku (~40 %)
  • Jemně nasládlá, neutrální chuť
  • Krémová, hustá konzistence
  • Vhodný do slaných i sladkých jídel

Druhy mascarpone

Klasické mascarpone – dostupné v kelímcích, bez příchutě

Bio a farmářské varianty – často bohatší chuť, méně stabilizátorů

Mascarpone mixy – občas dostupné s příměsí smetany, šlehačky nebo cukru


Kdy a jak ho použít

  • Do dezertů – tiramisu, dorty, krémy, náplně do palačinek
  • Do pomazánek – místo másla nebo tvarohu, zvláční a zjemní
  • Do těstovin – na zahuštění omáček (např. s lososem, špenátem)
  • Do rizota – místo másla na závěr pro krémovější strukturu
  • Jako náhrada šlehačky – do ovocných pohárů nebo dortů

Co z mascarpone připravit

Tiramisu podle italského originálu

Jemný mascarpone krém do dortů

Pomazánka s mascarpone, křenem a uzeným lososem

Rychlý dezert ve skleničce s ovocem a sušenkami

Těstoviny s mascarpone, špenátem a česnekem

Krémový dresink s bylinkami na pečené brambory

Ovocná roláda s mascarpone náplní

Krémová polévka z dýně nebo rajčat se lžící mascarpone

zdroj: istock.com

Skladování

V lednici – uchovávej při teplotě 2–6 °C

Po otevření spotřebuj do 2–3 dnů – snadno podléhá zkáze

Nesnáší teplo – neponechávej při pokojové teplotě

Zmrazování není ideální – po rozmražení může být vodnaté


Mascarpone a zdraví – stručně a srozumitelně

Mascarpone má vysoký obsah tuku, ale i díky tomu rychle zasytí a má příjemnou, přirozenou chuť bez přídavných látek. Obsahuje vápník a vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E). Není to dietní surovina, ale při střídmé konzumaci skvěle doplní jak výživné snídaně, tak slavnostní dezerty.


Závěr

Mascarpone je jako kuchyňský chameleon – zvládne sladké i slané, slavnostní i rychlé večeře. Jeho sametová textura a jemná chuť dělají z každého jídla lahůdku. Neboj se experimentovat: lžička mascarpone dokáže proměnit obyčejné těstoviny v luxusní pokrm a jednoduchý pohár s ovocem v dezert, na který se nezapomíná.