
Hledáte lehký, svěží a nádherně vypadající koláč, který dokonale doplní víkendovou kávu? Tento krakovský jahodový koláč s jemnou pěnou je přesně to, co potřebujete! Spojuje křehký kakaový korpus s vrstvou svěžích jahod a nadýchanou sněhovou pěnou. Je to krása na talíři a potěšení pro chuťové pohárky, navíc překvapivě snadný na přípravu.
Co budete potřebovat?
Na kakaové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce kakaa (kvalitního)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Na jahodovou vrstvu:
- 500 g čerstvých jahod (očištěných, rozpůlených nebo nakrájených na plátky)
- 2 lžíce krupicového cukru (nebo dle chuti, pokud jsou jahody kyselejší)
- 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
Na sněhovou pěnu:
- 4 bílky
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu
- Pár kapek citronové šťávy (nebo 1/2 lžičky vinného kamene)
Jak na to?
- Příprava těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přidejte moučkový cukr a studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty rychle vypracujte drobenkovou směs. Poté přidejte žloutky a špetku soli a vypracujte hladké a pružné těsto. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout na minimálně 30 minut.
- Příprava jahodové vrstvy: Očištěné a nakrájené jahody smíchejte s krupicovým cukrem a bramborovým (nebo kukuřičným) škrobem. Škrob pomůže zahustit šťávu z jahod během pečení.
- Příprava sněhové pěny: V čisté, suché míse vyšlehejte bílky s pár kapkami citronové šťávy (nebo vinným kamenem) do pevného sněhu. Postupně zašlehejte cukr krupici, a to po lžících, dokud nevznikne tuhý a lesklý sníh. Na závěr opatrně vmíchejte bramborový (nebo kukuřičný) škrob.
- Sestavení koláče: Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu o průměru 26-28 cm vymažte a vysypte moukou (nebo vyložte pečicím papírem). Odpočinuté kakaové těsto rozválejte a vyložte jím dno i okraje formy. Těsto na dně propíchejte vidličkou.
- Pečení: Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravené jahody. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut.
- Dokončení s pěnou: Po 25-30 minutách pečení vyjměte koláč z trouby. Na horké jahody rovnoměrně rozetřete sněhovou pěnu. Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 20-25 minut, nebo dokud sníh není krásně zlatavý a pevný.
- Chlazení a servírování: Hotový koláč nechte zcela vychladnout ve formě, než ho nakrájíte. Teplý by se mohl rozpadat. Podávejte posypaný moučkovým cukrem (volitelné).
Závěr
Tento krakovský jahodový koláč s pěnou je skutečným skvostem – křehké kakaové těsto, svěží jahody a nadýchaný sníh tvoří dokonalou harmonii chutí a textur. Je to ideální dezert pro víkendové posezení u kávy nebo pro jakoukoli oslavu. Užijte si tuto elegantní a přitom snadnou sladkou pochoutku, která zaručeně potěší každého!