Mozzarella je jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších sýrů na světě. Její jemná, krémová chuť a vláčná textura se hodí jak do studené kuchyně, tak i do teplých jídel, kde se krásně roztéká. Ať už připravuješ salát, pizzu, zapékané těstoviny nebo jen rychlou svačinu, mozzarella je sázkou na jistotu. Existuje několik druhů, které se liší strukturou, obsahem vody i chutí – a každý z nich má své ideální využití.
Co je vlastně mozzarella
Mozzarella je čerstvý, nezrající sýr původem z Itálie. Tradičně se vyráběla z buvolího mléka, dnes se však běžně používá kravské. Typická je pro ni jemně nakyslá chuť, vláčná konzistence a schopnost se krásně táhnout při tepelné úpravě. Prodává se obvykle v kulatých bocháncích, naložených v syrovátce nebo slaném nálevu.
Základní rysy:
Jemná, mléčná chuť
Vysoký obsah vlhkosti
Měkká, vláčná textura
Výborně se roztéká při zahřátí
Druhy mozzarelly
- Mozzarella fior di latte – nejběžnější, z kravského mléka
- Mozzarella di bufala – z buvolího mléka, výraznější a krémovější chuť
- Mozzarella affumicata – uzená mozzarella s jemně kouřovým aroma
- Stracciatella a burrata – krémovější verze s vnitřní náplní ze smetany a trhané mozzarelly
- Mozzarella na pizzu (blok) – méně vlhká, ideální pro rovnoměrné rozpékání
Kdy a jak ji použít
Na pizzu a zapékaná jídla – krásně se roztéká a táhne
Do salátů – např. s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem
Do sendvičů a wrapů – jemná chuť a vláčnost
Na grilování – mozzarella v plátcích na zeleninu nebo maso
Na těstoviny – přidaná na konci vaření pro krémovou texturu
Na jednohubky a studené mísy – kombinace s prosciuttem nebo olivami
Co z mozzarelly připravit
- Caprese salát s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem
- Domácí pizza s čerstvou mozzarellou a rajčatovým základem
- Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou a mozzarellou
- Pečené lilky nebo cukety s mozzarellou a bylinkami
- Sendvič s mozzarellou, rajčetem a pestem
- Grilované jednohubky s mozzarellou a slaninou
- Rizoto se špenátem a kousky mozzarelly
- Slaný koláč s rajčaty, cibulí a mozzarellou
Skladování
V lednici, ideálně v nálevu – uchovává si chuť a vláčnost
Po otevření spotřebuj do 2–3 dnů – čerstvost rychle klesá
Pokud není v nálevu, uchovávej zabalenou v potravinářské fólii
Mražení není ideální – mění se textura, ale na pečení lze použít i takto
Mozzarella a zdraví – stručně a srozumitelně
Mozzarella obsahuje kvalitní bílkoviny, vápník a vitamíny A a B12. Díky nižšímu obsahu tuku (zejména v odlehčených verzích) je považována za lehčí sýr vhodný i do odlehčené stravy. Její jemnost a přirozené složení ji činí oblíbenou i u dětí nebo lidí s citlivým zažíváním.
Buvolí mozzarella má sice vyšší obsah tuku, ale i plnější chuť – stačí jí méně.
Závěr
Mozzarella je univerzální sýr, který najde své místo téměř v každé kuchyni. Díky své jemnosti, vláčnosti a schopnosti se roztékat ji milují nejen Italové, ale i domácí kuchaři po celém světě. Ať už ji přidáš do salátu, zapečeš, nebo si ji dáš jen tak s kapkou olivového oleje – vždy dodá pokrmu krémový dotek a chuťový šmrnc.