
Hledáte rychlý a chutný oběd nebo večeři, která potěší celou rodinu? Tyto rošťáky s křupavými hranolkami jsou skvělou volbou! Kombinují jednoduchost s maximálním potěšením z domácího jídla. S minimem námahy vykouzlíte plnohodnotný pokrm, který si zamilujete.
Co budete potřebovat?
- 500 g brambor (varný typ C, určený na kaši/šťouchané brambory)
- 1 vejce
- 2-3 lžíce polohrubé mouky (nebo dle potřeby)
- Sůl (dle chuti)
- Olej (na smažení)
- Hranolky (kupované mražené nebo domácí z čerstvých brambor)
- Kečup nebo tatarská omáčka (k podávání)
Jak na to?
- Příprava brambor: Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte vodu a brambory důkladně rozšťouchejte (nesmí v nich zůstat žádné hrudky). Nechte je krátce vychladnout.
- Příprava těsta na rošťáky: K vychladlým rozšťouchaným bramborám přidejte vejce a polohrubou mouku. Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Množství mouky upravte podle typu brambor – těsto by mělo být tvárné a držet pohromadě.
- Tvarování rošťáků: Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na menší kousky (asi 2-3 cm dlouhé). Z každého kousku vytvarujte malý váleček nebo šišku, podobně jako noky nebo šišky s mákem.
- Smažení: Na pánvi rozehřejte dostatek oleje (rošťáky by měly být ponořené alespoň do poloviny). Vkládejte připravené rošťáky do horkého oleje a smažte je dozlatova a dokřupava ze všech stran. Během smažení je obracejte.
- Příprava hranolek: Současně s přípravou rošťáků si upečte nebo usmažte hranolky podle návodu na obalu nebo si připravte domácí hranolky.
- Servírování: Hotové rošťáky nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje. Podávejte je teplé s křupavými hranolkami a doplňte oblíbeným kečupem nebo tatarskou omáčkou. Skvěle se hodí i zeleninový salát.
Závěr
Tyto rošťáky s hranolkami jsou skvělou volbou, když máte chuť na něco jednoduchého, ale zároveň lahodného a sytého. Jsou důkazem, že i z obyčejných brambor se dá vykouzlit luxusní jídlo, které miluje celá rodina. Užijte si tuto domácí klasiku!