Domů Recepty Hlavní jídla Vyzkoušejte tento luxusní recept na rošťáky s hranolkami: Domácí dobrota!

Vyzkoušejte tento luxusní recept na rošťáky s hranolkami: Domácí dobrota!

Zdroj: Petra Hulanová

Hledáte rychlý a chutný oběd nebo večeři, která potěší celou rodinu? Tyto rošťáky s křupavými hranolkami jsou skvělou volbou! Kombinují jednoduchost s maximálním potěšením z domácího jídla. S minimem námahy vykouzlíte plnohodnotný pokrm, který si zamilujete.

Co budete potřebovat?

  • 500 g brambor (varný typ C, určený na kaši/šťouchané brambory)
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce polohrubé mouky (nebo dle potřeby)
  • Sůl (dle chuti)
  • Olej (na smažení)
  • Hranolky (kupované mražené nebo domácí z čerstvých brambor)
  • Kečup nebo tatarská omáčka (k podávání)

Jak na to?

  1. Příprava brambor: Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte vodu a brambory důkladně rozšťouchejte (nesmí v nich zůstat žádné hrudky). Nechte je krátce vychladnout.
  2. Příprava těsta na rošťáky: K vychladlým rozšťouchaným bramborám přidejte vejce a polohrubou mouku. Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Množství mouky upravte podle typu brambor – těsto by mělo být tvárné a držet pohromadě.
  3. Tvarování rošťáků: Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na menší kousky (asi 2-3 cm dlouhé). Z každého kousku vytvarujte malý váleček nebo šišku, podobně jako noky nebo šišky s mákem.
  4. Smažení: Na pánvi rozehřejte dostatek oleje (rošťáky by měly být ponořené alespoň do poloviny). Vkládejte připravené rošťáky do horkého oleje a smažte je dozlatova a dokřupava ze všech stran. Během smažení je obracejte.
  5. Příprava hranolek: Současně s přípravou rošťáků si upečte nebo usmažte hranolky podle návodu na obalu nebo si připravte domácí hranolky.
  6. Servírování: Hotové rošťáky nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje. Podávejte je teplé s křupavými hranolkami a doplňte oblíbeným kečupem nebo tatarskou omáčkou. Skvěle se hodí i zeleninový salát.

Závěr

Tyto rošťáky s hranolkami jsou skvělou volbou, když máte chuť na něco jednoduchého, ale zároveň lahodného a sytého. Jsou důkazem, že i z obyčejných brambor se dá vykouzlit luxusní jídlo, které miluje celá rodina. Užijte si tuto domácí klasiku!