Hledáte recept na klasické domácí buchty, které jsou krásně nadýchané, plné tvarohové náplně a přitom snadné na přípravu? Tyto tvarohové buchty jsou přesně to, co potřebujete! Připravte si sladkou dobrotu, která provoní celý váš domov a potěší každého milovníka tradičních českých moučníků. Ideální k snídani, svačině nebo ke kávě.
Co budete potřebovat?
Na kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 sáček sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla (nebo rostlinného tuku)
- 1 vejce
- Špetka soli
- Kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná, volitelné)
Na tvarohovou náplň:
- 250 g měkkého tvarohu (ideálně tučného, v kostce)
- 50-80 g moučkového cukru (dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1 lžíce rozinek (předem namočených v rumu nebo vodě, volitelné)
Na potření:
- Rozpuštěné máslo (cca 50 g)
Jak na to?
- Příprava kynutého těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte cukr krupici, špetku soli a sušené droždí (pokud používáte čerstvé, nechte ho nejprve vzejít v troše vlažného mléka s cukrem).
- Zpracování těsta: Přilijte vlažné mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Pokud používáte, přidejte i nastrouhanou citronovou kůru. Vše důkladně propracujte (rukama nebo v robotu s hnětacím hákem), dokud nevznikne hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.
- Kynutí těsta: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Příprava tvarohové náplně: Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte měkký tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Pokud používáte, přidejte scezené rozinky. Důkladně promíchejte do hladké a krémové náplně.
- Tvarování buchet: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na stejné díly (cca 12-16 kousků). Každý kousek roztáhněte (nebo rozválejte) na placku, doprostřed dejte lžíci tvarohové náplně a pečlivě zabalte do tvaru buchty, aby náplň nevytekla.
- Skládání na plech a pečení: Buchty klaďte těsně vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný. Každou buchtu potřete rozpuštěným máslem, aby se k sobě nepřilepily.
- Druhé kynutí a pečení: Plech s buchtami nechte ještě 15-20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-35 minut, nebo dokud nebudou buchty krásně zlatavé a propečené.
- Dokončení: Po upečení můžete ještě horké buchty potřít zbytkem rozpuštěného másla. Nechte je vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Závěr
Tyto perfektní tvarohové buchty jsou tou pravou domácí klasikou, která nikdy neomrzí. Jsou krásně nadýchané, plné jemné tvarohové náplně a provoní vám celý domov. S jednoduchou přípravou zvládnete tento recept hravě a potěšíte celou rodinu!