Domů Recepty Dezerty Vynikající rychlý kynutý koláč s tvarohem a borůvkami: Letní sen na plechu!

Vynikající rychlý kynutý koláč s tvarohem a borůvkami: Letní sen na plechu!

Zdroj: Han Ka

Hledáte dokonalý letní koláč, který spojuje vláčné kynuté těsto, jemný tvarohový krém a šťavnaté borůvky? Tento recept je přesně to, co potřebujete! Je neuvěřitelně rychlý na přípravu (žádné dlouhé kynutí!), a přesto chutná jako od babičky. Ideální pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého a čerstvého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni.

Co budete potřebovat?

Na kynuté těsto (bez kynutí předem):

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 150 ml vlažného mléka
  • 50 ml oleje
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu (ideálně tučného, v kostce nebo vaničce)
  • 50-80 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • Šťáva z 1/2 citronu (volitelné)

Na borůvkovou vrstvu:

  • 200-300 g čerstvých nebo mražených borůvek (mražené nerozmrazovat)

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)

Jak na to?

  1. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr krupici, sušené droždí a špetku soli. Poté přilijte vlažné mléko, olej a vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto (stačí chvíli, nepotřebuje dlouhé hnětení ani předchozí kynutí).
  2. Příprava drobenky: Do menší misky nasypte polohrubou mouku a cukr krupici. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty rychle propracujte, dokud nevznikne drobenka (hrubá sypká směs). Nesmí vzniknout kompaktní těsto.
  3. Příprava tvarohové náplně: V míse smíchejte měkký tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Pokud používáte, přidejte citronovou šťávu. Důkladně promíchejte do hladké a krémové náplně.
  4. Sestavení koláče: Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Na těsto opatrně a rovnoměrně rozetřete připravenou tvarohovou náplň.
  5. Borůvky a drobenka: Na tvarohovou náplň rovnoměrně rozprostřete borůvky. Pokud používáte mražené, nerozmrazujte je. Nakonec vše bohatě posypte připravenou drobenkou.
  6. Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut, nebo dokud nebude drobenka zlatavá a okraje těsta krásně upečené.
  7. Servírování: Hotový koláč nechte vychladnout, poté ho nakrájejte na řezy a podávejte. Je vynikající teplý i studený!

Závěr

Tento rychlý kynutý koláč s tvarohem a borůvkami je perfektní volbou pro ty, kteří milují nadýchané těsto a svěží ovocnou náplň. Je důkazem, že i „rychlé“ kynuté těsto může být úžasně vláčné a chutné. Užijte si tuto sladkou symfonii chutí, která vás okamžitě přenese do letní pohody!