Hledáte dokonalý letní koláč, který spojuje vláčné kynuté těsto, jemný tvarohový krém a šťavnaté borůvky? Tento recept je přesně to, co potřebujete! Je neuvěřitelně rychlý na přípravu (žádné dlouhé kynutí!), a přesto chutná jako od babičky. Ideální pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého a čerstvého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni.
Co budete potřebovat?
Na kynuté těsto (bez kynutí předem):
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 balení sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 150 ml vlažného mléka
- 50 ml oleje
- 1 vejce
- Špetka soli
Na tvarohovou náplň:
- 250 g měkkého tvarohu (ideálně tučného, v kostce nebo vaničce)
- 50-80 g moučkového cukru (dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- Šťáva z 1/2 citronu (volitelné)
Na borůvkovou vrstvu:
- 200-300 g čerstvých nebo mražených borůvek (mražené nerozmrazovat)
Na drobenku:
- 80 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 40 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
Jak na to?
- Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr krupici, sušené droždí a špetku soli. Poté přilijte vlažné mléko, olej a vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto (stačí chvíli, nepotřebuje dlouhé hnětení ani předchozí kynutí).
- Příprava drobenky: Do menší misky nasypte polohrubou mouku a cukr krupici. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty rychle propracujte, dokud nevznikne drobenka (hrubá sypká směs). Nesmí vzniknout kompaktní těsto.
- Příprava tvarohové náplně: V míse smíchejte měkký tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Pokud používáte, přidejte citronovou šťávu. Důkladně promíchejte do hladké a krémové náplně.
- Sestavení koláče: Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Na těsto opatrně a rovnoměrně rozetřete připravenou tvarohovou náplň.
- Borůvky a drobenka: Na tvarohovou náplň rovnoměrně rozprostřete borůvky. Pokud používáte mražené, nerozmrazujte je. Nakonec vše bohatě posypte připravenou drobenkou.
- Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut, nebo dokud nebude drobenka zlatavá a okraje těsta krásně upečené.
- Servírování: Hotový koláč nechte vychladnout, poté ho nakrájejte na řezy a podávejte. Je vynikající teplý i studený!
Závěr
Tento rychlý kynutý koláč s tvarohem a borůvkami je perfektní volbou pro ty, kteří milují nadýchané těsto a svěží ovocnou náplň. Je důkazem, že i „rychlé“ kynuté těsto může být úžasně vláčné a chutné. Užijte si tuto sladkou symfonii chutí, která vás okamžitě přenese do letní pohody!