Domů Recepty Připravte si domácí křupavé a vláčné hrnkové pletýnky: Voní po domově!

Připravte si domácí křupavé a vláčné hrnkové pletýnky: Voní po domově!

Zdroj: Andrea Jakubíková

Chcete si upéct něco jednoduchého a voňavého k snídani nebo svačině? Tyto hrnkové pletýnky jsou ideální volbou! Jsou krásně křupavé zvenku a vláčné uvnitř, a navíc je jejich příprava tak snadná, že nepotřebujete ani váhu. Perfektní k sýru, šunce, pomazánce nebo jen tak s máslem.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 balení sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce (na potření, volitelné)
  • Semínka na posypání (sezam, mák, kmín – volitelné)

Jak na to?

  1. Příprava kvásku (pokud používáte čerstvé droždí): V troše vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a rozdrobte čerstvé droždí. Nechte vzejít kvásek na teplém místě (cca 10-15 minut). Pokud používáte sušené droždí, můžete ho rovnou smíchat s moukou.
  2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, sůl a sušené droždí (pokud používáte). Poté přilijte vlažné mléko, olej a cukr. Vše důkladně propracujte (rukama nebo v robotu s hnětacím hákem), dokud nevznikne hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.
  3. Kynutí těsta: Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování pletýnek: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na stejné díly (cca 8-10 kousků). Každý kousek vyválejte do tenkého pramenu (dlouhého cca 20-25 cm) a upněte do tvaru pletýnky (buď jednoduché uzly, nebo složitější copy, podle preferencí).
  5. Skládání na plech a potření: Pletýnky klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete je potřít rozšlehaným vejcem a posypat oblíbenými semínky (sezam, mák, kmín).
  6. Druhé kynutí a pečení: Plech s pletýnkami nechte ještě 15-20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut, nebo dokud nebudou pletýnky krásně zlatavé a křupavé.
  7. Servírování: Hotové pletýnky nechte vychladnout na mřížce. Podávejte teplé nebo studené, ideálně s máslem, sýrem, šunkou nebo oblíbenou pomazánkou.

Závěr

Tyto domácí hrnkové pletýnky jsou perfektním důkazem, že pečení nemusí být složité, aby bylo chutné. Jsou krásně nadýchané, s křupavou kůrkou a jemnou střídou. Provoňte si domov čerstvým pečivem a užijte si tu pravou domácí pohodu!