Připravte si pravou hospodskou klasiku přímo u vás doma! Tento luxusní katův šleh s pikantní směsí masa a zeleniny, podávaný s křupavými bramboráčky, je dokonalým jídlem pro milovníky výrazných chutí. Je sytý, plný bílkovin a zvládnete ho s přehledem. Ideální, když máte chuť na něco pořádného!
Co budete potřebovat?
Na katův šleh:
- 500 g vepřového masa (např. kýta nebo plec, nakrájené na nudličky)
- 2-3 lžíce oleje (nebo sádla)
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 2-3 stroužky česneku (nasekané najemno)
- 1 velká červená paprika (nakrájená na nudličky)
- 1 velká zelená paprika (nakrájená na nudličky)
- 1-2 čerstvé chilli papričky (dle chuti, nasekané najemno, nebo sušené chilli vločky)
- 100-150 g sterilovaných žampionů (nakrájených na plátky, scezených)
- 100 ml kečupu (nejlépe ostrého)
- 50-100 ml hovězího vývaru (nebo vody)
- 1-2 lžičky hladké mouky (na zahuštění, volitelné)
- Sůl a čerstvě mletý pepř (dle chuti)
Na bramboráčky:
- 500 g brambor (varný typ C, určený na smažení)
- 1 vejce
- 2-3 lžíce polohrubé mouky
- 2-3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička majoránky (sušené)
- Sůl a čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- Olej (na smažení)
Jak na to?
- Příprava bramboráčků: Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno (nebo nahrubo, podle preference). Vymačkejte z nich přebytečnou vodu. K nastrouhaným bramborám přidejte vejce, polohrubou mouku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne soudržné těsto.
- Smažení bramboráčků: Na pánvi rozehřejte dostatek oleje. Z bramborového těsta tvořte placky a smažte je dozlatova a dokřupava z obou stran. Hotové bramboráčky nechte okapat na papírové utěrce, abyste se zbavili přebytečného tuku.
- Příprava katova šlehu – maso: Na druhé, větší pánvi (nebo v hrnci) rozehřejte olej. Vepřové maso nakrájené na nudličky zprudka orestujte dozlatova ze všech stran. Opečené maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Zeleninový základ: Do výpeku na pánvi přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a chilli papričky a krátce orestujte, aby se rozvoněly (pozor, nespálit!).
- Papriky a žampiony: Přidejte nakrájené červené a zelené papriky a restujte je asi 5 minut, dokud nezačnou měknout, ale zůstanou stále lehce křupavé. Vmíchejte scezené žampiony.
- Dokončení šlehu: Zpět do pánve vraťte opečené maso. Přilijte kečup a vývar. Vše promíchejte a nechte krátce probublat. Podle potřeby můžete omáčku zahustit lžičkou hladké mouky rozmíchanou v troše vody. Vařte, dokud se omáčka nezahustí a chutě se nepropojí. Nakonec dochutťe solí a čerstvě mletým pepřem.
- Servírování: Katův šleh podávejte horký s čerstvě usmaženými bramboráčky.
Závěr
Tento luxusní katův šleh s bramboráčky je dokonalým jídlem, které vás potěší svou intenzivní chutí a sytostí. Pikantní masová směs s křupavými bramboráčky tvoří skvělou kombinaci, která se hodí na večeři s přáteli nebo pro pořádný rodinný oběd. Užijte si tuto českou klasiku!