Domů Suroviny Luštěniny Čočka v kuchyni

Čočka v kuchyni

zdroj: istock.com

Čočka patří mezi nejtradičnější a nejvýživnější luštěniny. V české kuchyni ji známe hlavně jako součást novoročního oběda, ale její použití je mnohem širší. Hodí se do polévek, salátů, směsí, pomazánek i jako příloha. Je rychlá na přípravu, cenově dostupná a plná bílkovin, vlákniny i důležitých minerálů. V tomto článku se podíváme na druhy čočky, tipy na její zpracování i inspiraci do každodenní kuchyně.


Druhy čočky a jejich použití

Hnědá čočka
Klasická odrůda používaná v české kuchyni. Drží tvar a hodí se do polévek, na kyselo i jako příloha.

Zelená čočka (např. francouzská Puy)
Pevná struktura, jemná chuť. Výborná do salátů, teplých směsí nebo jako příloha k masu.

Červená čočka
Rychle se rozváří, ideální na kaše, polévky, dětské pokrmy nebo pomazánky. Nemusí se předem namáčet.

Žlutá čočka
Podobná červené – rychlá, jemná, skvělá do indických jídel jako je dhal nebo pyré.

Černá čočka (beluga)
Malá, kulatá zrna. Nerozváří se, výborná do salátů nebo jako elegantní příloha.


Tipy pro vaření

  • Suchou čočku před vařením propláchni, u hnědé a zelené lze doporučit i namočení (zkrátí dobu varu).
  • Červená a žlutá čočka se nenamáčí, vaří se cca 10–15 minut.
  • Při vaření nesol hned od začátku, může to zpevnit slupky – sůl přidej až ke konci.
  • Přidání česneku, bobkového listu nebo majoránky zlepší chuť i stravitelnost.
  • Čočka se hodí i na zmrazení po porcích, ideální jako základ na rychlé večeře.

Co z čočky připravit

Tradiční čočka na kyselo s vejcem a okurkou

Indický dhal s kokosovým mlékem a kořením

Čočková polévka s kořenovou zeleninou

Salát ze zelené čočky, mrkve a petrželky

Pomazánka z červené čočky a sušených rajčat

Čočkové karbanátky s bylinkami

Pečená zelenina s čočkou beluga


Skladování

Suchou čočku skladuj v suchu a temnu, nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží měsíce až roky.

Vařenou čočku uchovávej v lednici ve vzduchotěsné nádobě, spotřebuj ideálně do 2–3 dnů.

Zmrazená čočka si dobře uchová chuť i strukturu – vhodná pro pozdější rychlé použití.

zdroj: istock.com

Čočka a zdraví – stručně a srozumitelně

Vysoký obsah rostlinných bílkovin, vhodná pro vegetariány i vegany

Bohatá na vlákninu, pomáhá trávení a dlouhodobě zasytí

Obsahuje železo, hořčík, draslík, kyselinu listovou a další minerály

Nízký glykemický index – vhodná i při redukční dietě nebo pro diabetiky

Pravidelná konzumace může pomoci snižovat cholesterol a stabilizovat cukr v krvi


Závěr

Čočka je skromná surovina s obrovským potenciálem. Její využití sahá daleko za hranice tradiční české kuchyně. Vyzkoušej různé druhy, kombinuj ji s kořením, zeleninou nebo obilovinami a objev, jak pestrá, výživná a chutná dokáže být. Ať už ji připravíš jako hlavní chod, přílohu nebo polévku, vždy ti nabídne poctivý základ plný živin.