Domů Recepty Hlavní jídla Přírodní kuřecí plátky s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami: Rychlý oběd plný...

Přírodní kuřecí plátky s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami: Rychlý oběd plný chuti!

Zdroj: Šárin Ka

Hledáte recept na snadný, ale zároveň elegantní oběd či večeři? Tyto přírodní kuřecí plátky s krémovou pepřovou omáčkou a dokonale křupavými pečenými bramborami jsou přesně to pravé! Vše připravíte na jednom plechu a pánvi, takže ušetříte čas a nádobí. Ideální pro rychlou, ale chutnou hostinu.

Co budete potřebovat?

Na maso a brambory:

  • 2-3 kuřecí prsa (nakrájená na plátky, cca 1,5 cm tlusté)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (drcené nebo prolisované)
  • Sůl (dle chuti)
  • 1 lžička sladké papriky (mleté)
  • 1 lžička koření na kuře (nebo oblíbená směs bylinek)
  • 500-700 g brambor (ideálně varný typ A nebo B, nakrájené na tenké plátky nebo hranolky)
  • Koření na americké brambory (nebo směs soli, pepře, papriky a bylinek)

Na pepřovou omáčku:

  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno, volitelné)
  • 1-2 lžičky čerstvě drceného nebo mletého pepře (podle chuti, pro výraznou chuť více)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 kelímky smetany ke šlehání (nebo smetany na vaření, celkem cca 400 ml)
  • Zahušťovadlo dle potřeby (např. 1 lžička hladké mouky rozmíchaná ve vodě, nebo kukuřičný škrob)
  • Sůl (dle chuti)

Jak na to?

  1. Příprava kuřecího masa: Kuřecí plátky vložte do mísy. Přidejte olivový olej, drcený česnek, sůl, sladkou papriku a koření na kuře. Vše důkladně promíchejte a nechte maso odležet v lednici alespoň 30 minut, ideálně hodinu, aby se chutě propojily.
  2. Příprava brambor: Troubu předehřejte na 160 °C. Plátky brambor (nebo hranolky) rozložte na velký plech vyložený pečicím papírem. Posypte je kořením na americké brambory (nebo vlastní směsí soli, pepře, papriky a bylinek).
  3. Pečení: Na brambory rovnoměrně rozložte odležené kuřecí maso. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-60 minut, dokud nejsou brambory krásně křupavé a zlatavé a maso měkké a propečené. Během pečení můžete maso otočit.
  4. Příprava pepřové omáčky: Mezitím, co se maso a brambory pečou, připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte máslo. Pokud používáte cibuli, osmahněte ji na másle do sklovita. Přidejte drcený nebo mletý pepř a nechte ho krátce rozvonět (pozor, nespálit!). Poté přidejte prolisovaný česnek.
  5. Dokončení omáčky: K základu přilijte smetanu a vařte na mírném ohni asi 2 minuty, dokud omáčka nezačne lehce houstnout. Podle potřeby a pro dosažení požadované hustoty zahustěte moukou nebo škrobem rozmíchaným v troše vody. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec omáčku dochuťte solí.
  6. Servírování: Pečené kuřecí plátky s bramborami podávejte přelité bohatou pepřovou omáčkou. Skvěle se hodí i čerstvá petrželka na ozdobu.

Závěr

Tyto přírodní kuřecí plátky s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami jsou dokonalou volbou pro ty, kteří milují jednoduchost, ale nechtějí slevit z chuti. Je to harmonická kombinace jemného masa, křupavých brambor a pikantní, krémové omáčky. Snadné na přípravu, a přitom tak uspokojující!