
Hledáte rychlý a chutný recept, který vás přenese do Řecka? Tyto pečené gyros brambory s kořeněným kuřecím masem a barevnou zeleninou jsou přesně to pravé! Vše se peče na jednom plechu, takže ušetříte čas s úklidem a zároveň si pochutnáte na plnohodnotném jídle plném středomořských chutí. Ideální pro rychlý oběd, večeři nebo jako efektní příloha k jakémukoli masu.
Co budete potřebovat?
- 4-5 středně velkých brambor (ideálně varný typ A nebo B, důkladně omyté a nakrájené na tenčí plátky)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- Sůl (dle chuti)
- 300-400 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní, nakrájené na malé kostičky)
- 2-3 lžíce gyros koření (kvalitní směs)
- 1 velká cibule (nakrájená na tenké půlměsíčky)
- 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
- 1 žlutá paprika (nakrájená na proužky)
- 100-150 g sýra (např. eidam, gouda, mozzarella – strouhaný)
- Kečup nebo chilli omáčka (na zakápnutí před podáváním, volitelné)
- Čerstvá petrželka nebo oregano (nasekané, na ozdobu)
Jak na to?
- Příprava brambor: Brambory důkladně omyjte (loupat nemusíte, pokud máte rádi se slupkou). Nakrájejte je na tenké plátky (cca 0,5 cm). Plátky brambor rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a osolte.
- První pečení brambor: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15-20 minut, dokud brambory nezačnou měknout a lehce zlátnout.
- Příprava masa: Mezitím, co se brambory pečou, nakrájejte kuřecí maso na malé kostičky. V misce ho důkladně promíchejte s gyros kořením a trochou oleje.
- Orestování masa a zeleniny: Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a orestujte naložené kuřecí maso dozlatova a doměkka. Vyjměte maso z pánve a dejte stranou. Na stejném výpeku osmažte nakrájenou cibuli a papriky do změknutí (cca 5-7 minut).
- Smíchání a vrstvení: Upečené brambory na plechu promíchejte. Přidejte k nim orestované kuřecí maso a osmaženou zeleninu. Vše na plechu rovnoměrně promíchejte.
- Zapečení: Vše na plechu posypte strouhaným sýrem. Vraťte plech do trouby a zapékejte dalších 10-15 minut (nebo dokud není sýr rozpuštěný a zlatavý). Zvyšte teplotu na 200 °C, pokud chcete rychlejší zapečení.
- Dokončení a podávání: Po zapečení vyjměte z trouby. Pečené gyros brambory zakápněte kečupem nebo chilli omáčkou (pokud používáte) a posypte čerstvou nasekanou petrželkou nebo oreganem. Podávejte horké jako hlavní jídlo nebo jako skvělou přílohu.
Závěr
Tyto pečené gyros brambory jsou perfektním důkazem, že i z jednoduchých surovin se dá vykouzlit kulinářská lahůdka. Jsou plné chuti, snadné na přípravu a ideální pro rychlý a chutný oběd či večeři. Užijte si tuto gyros inspiraci přímo u vás doma!