Domů Recepty Dezerty Luxusní jahodová buchta s tvarohovým krémem a želé

Luxusní jahodová buchta s tvarohovým krémem a želé

Zdroj: Pavla Honzakova

Připravte si tuto neodolatelnou jahodovou buchtu, která vás nadchne svou svěžestí a lehkostí! Kombinuje vláčný korpus, jemný tvarohový krém a vrstvu šťavnatých jahod v lesklém želé. Je to ideální dezert pro letní dny, rodinné oslavy nebo jen tak k odpolední kávě. Snadná příprava, maximální potěšení!

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Na tvarohový krém:

  • 500 g jemného tučného tvarohu (ve vaničce, ideálně bez hrudek)
  • 250 g mascarpone (nebo tučné zakysané smetany)
  • 150 g moučkového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • Šťáva z 1/2 citronu (dodá svěžest)

Na jahodovou vrstvu a želé:

  • 500 g čerstvých jahod (nakrájených na plátky nebo menší kousky)
  • 2 balení červeného dortového želé v prášku (nebo Galaretky)
  • Voda dle návodu na želé (většinou cca 500 ml celkem, přizpůsobte pro tužší želé)

Jak na to?

  1. Příprava korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku, cukr krupici a prášek do pečiva. Poté přidejte vejce, mléko a olej. Vše důkladně promíchejte metličkou nebo vařečkou, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
  2. Pečení korpusu: Klasický plech (cca 30×40 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Korpus nechte zcela vychladnout.
  3. Příprava tvarohového krému: V míse smíchejte jemný tvaroh, mascarpone (nebo zakysanou smetanu), moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Vše důkladně vyšlehejte (nebo promíchejte) do hladkého a nadýchaného krému.
  4. Vrstvení krému: Vychladlý korpus rovnoměrně potřete připraveným tvarohovým krémem. Buchtu dejte na chvíli do lednice, aby krém lehce ztuhnul.
  5. Jahody a želé: Na ztuhlý krém úhledně naskládejte nakrájené jahody. Připravte červené dortové želé podle návodu na obalu, ale můžete použít o něco méně vody, než je doporučeno (například pokud se doporučuje 250 ml na balení, použijte 200 ml na balení, tedy celkem 400 ml na 2 balení). Tím zajistíte tužší želé. Nechte želé mírně zchladnout, ale stále musí být tekuté. Jakmile je želé vlažné (ne horké!), opatrně a rovnoměrně ho nalijte na jahody tak, aby pokrylo celou plochu.
  6. Chlazení a servírování: Celou buchtu dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby se želé i krém dokonale ztuhly. Po ztuhnutí nakrájejte buchtu na řezy a podávejte.

Závěr

Tato luxusní jahodová buchta s tvarohovým krémem a želé je dokonalým letním dezertem, který je nejen krásný na pohled, ale hlavně neskutečně chutný. Je lehká, ovocná a díky tvarohovému krému příjemně svěží. Užijte si tuto sezónní dobrotu, která potěší každého!