Domů Suroviny Zelí v kuchyni

Zelí v kuchyni

zdroj: istock.com

Zelí patří k nejtradičnějším surovinám české kuchyně. Ať už se jedná o bílé nebo červené, čerstvé, vařené nebo kvašené, vždy přináší do jídel plnou chuť, křupavost a výživovou hodnotu. Je levné, všestranné a díky vysokému obsahu vlákniny a vitaminu C také mimořádně zdravé. Navíc se hodí nejen ke klasice jako je vepřo knedlo zelo, ale i do moderních receptů.


Co je vlastně zelí?

Zelí (latinsky Brassica oleracea) je dvouletá brukvovitá rostlina. V kuchyni používáme především dvě základní varianty – bílé zelí (světlé, jemnější, univerzální) a červené zelí (tmavší, lehce nasládlé, často do svátečních jídel). Obě verze se dají konzumovat syrové, dušené, vařené nebo kvašené. V zimě je to jedna z nejdostupnějších čerstvých zelenin.


Druhy a způsoby použití

Bílé zelí (čerstvé nebo kysané)
Všestranné, lehce nasládlé. Vhodné pro dušení, vaření, saláty i kvas.
Použití: přílohy, náplně, polévky, segedín, saláty, karbanátky.

Červené zelí
Vhodné k pečenému masu, chutná i s jablky. Díky barvě působí slavnostněji.
Použití: sváteční přílohy, pečeně, saláty, dušené variace.

Kysané zelí (bílé i červené)
Přirozeně fermentované – výborné pro trávení a imunitu. Má typicky nakyslou chuť.
Použití: segedín, zelňačka, příloha k masu, zelné placičky.


Tipy na použití v kuchyni

  • Dušené zelí na kmínu – klasika k masu a knedlíkům.
  • Zelňačka – hustá polévka s klobásou, bramborami a kysaným zelím.
  • Kysané zelí s bramborem – jednoduchá a zdravá příloha.
  • Zelný salát s mrkví – svěží syrová verze, výborná k řízkům.
  • Zelné karbanátky – smažené nebo pečené s vejcem a vločkami.
  • Pečené červené zelí s jablky a vínem – slavnostní varianta.
  • Segedínský guláš – vepřové maso a kysané zelí ve smetanové omáčce.
  • Zelné listy plněné mletým masem – zapečené nebo vařené.
zdroj: istock.com

Skladování

Čerstvé zelí – vydrží týdny až měsíce v chladném a suchém prostředí.

Nakrájené zelí – spotřebuj do 2–3 dnů, ideálně v uzavřené nádobě.

Kysané zelí – skladuj v lednici v původním obalu nebo sklenici, vydrží i týdny.

Uvařené zelí – spotřebuj do 2 dnů, dobře uzavřené v lednici.


Zelí a zdraví – stručně a jasně

  • Bohaté na vitamin C, K a vlákninu – podpora imunity i trávení.
  • Obsahuje probiotika (u kvašeného zelí) – zdravý mikrobiom.
  • Má málo kalorií – vhodné při redukci hmotnosti.
  • Podporuje detoxikaci jater a působí protizánětlivě.
  • Červené zelí obsahuje antokyany – antioxidanty s ochranným účinkem.

Závěr

Zelí je nenápadné, ale neuvěřitelně silné – výživově, chuťově i kuchyňsky. Díky své variabilitě se hodí k jednoduchým i slavnostním jídlům, k masu i jako samostatná příloha. Ať už sáhneš po bílém nebo červeném, čerstvém nebo kysaném, zelí dodá každému pokrmu šťavnatost, říz i poctivý základ. Vyplatí se ho mít doma vždy po ruce