Rozlétané ražniči je rychlá a chutná varianta tradičního pokrmu. Místo napichování surovin na špejle se ingredience jednoduše promíchají a pečou na plechu. Výsledkem je lahodná směs vepřového masa, zeleniny, anglické slaniny a pikantních klobás. Tento recept je ideální pro snadnou a sytou večeři, která potěší celou rodinu.
Ingredience
- 500 g vepřové plece
- 500 g vepřové kýty
- 1 červená cibule
- 1 bílá cibule
- 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 zelená paprika
- 150 g anglické slaniny (nakrájené na plátky)
- 3 pikantní klobásy
- Koření podle chuti (sůl, pepř, mletá paprika, oregano, česnekový prášek)
- Olivový olej
Postup přípravy
1. Příprava masa
Vepřovou plec a kýtu nakrájejte na kostky. Okořeňte solí, pepřem, mletou paprikou, česnekovým práškem a oreganem. Poté maso lehce polijte olivovým olejem a promíchejte.
2. Přidání zeleniny
Červenou a bílou cibuli nakrájejte na větší kusy, stejně tak česnek na plátky. Papriky (červenou, žlutou a zelenou) nakrájejte na proužky.
3. Přidání slaniny a klobásy
Anglickou slaninu a pikantní klobásy nakrájejte na plátky a přidejte je k masu a zelenině.
4. Pečení
Všechny ingredience dobře promíchejte a rozložte na plech. Přikryjte alobalem nebo víkem a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte přikryté po dobu 1–1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
5. Dokončení
Před koncem pečení odkryjte plech a nechte vše zapéct dozlatova po dobu 15–20 minut.
Tipy na vylepšení
Přidání brambor: Přidejte do směsi na plechu brambory nakrájené na čtvrtky, čímž získáte kompletní jídlo z jednoho plechu.
Bylinky: Na konci pečení můžete přidat čerstvé bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn, pro větší chuťovou hloubku.
Smetanová omáčka: Po dopečení můžete hotový pokrm polít trochou smetany a nechat ještě pár minut zapéct pro krémovější texturu.
Kuřecí rarášci a bramborové dukátky: Chutný a křupavý pokrm pro celou rodinu
Závěr
Rozlétané ražniči je skvělým řešením pro rychlou a sytou večeři. Tento pokrm kombinuje chutné vepřové maso, šťavnatou zeleninu, slaninu a pikantní klobásy, což z něj činí vynikající variantu tradičního ražniči. Snadná příprava a pečení na plechu zaručují, že si ho oblíbí celá rodina.