Chcete si pochutnat na svěžím letním dortu, ale nechce se vám zapínat trouba? Máme pro vás ideální řešení! Tento nepečený meruňkový dort s krémem z mascarpone a osvěžujícím želé je absolutní pecka. Je lehký, plný ovocné chuti a jeho příprava je překvapivě snadná. Perfektní pro horké dny nebo jako elegantní pohoštění.
Co budete potřebovat?
Na první krém (meruňkový pudinkový):
- 700 ml mléka
- 2 balení meruňkového pudinkového prášku
- Cukr (dle chuti, cca 3-4 lžíce)
- 1/2 kostky másla (125 g, povoleného)
- 1 balení mascarpone (250 g)
Na druhý krém (smetanový):
- 1 smetana ke šlehání (250 ml, min. 33 %)
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 balení mascarpone (250 g)
- Cukr (dle chuti, cca 2-3 lžíce)
Ostatní:
- Máslové sušenky (cca 200-300 g, na dno a do středu dortu)
- Meruňková marmeláda (cca 100 g)
- Trocha citronové šťávy
- Čerstvé meruňky (nebo jiné ovoce jako maliny, borůvky, broskve – dle chuti)
- 2 balení citronové galaretky (želé v prášku)
- 700 ml vody (na želé)
Jak na to?
- Příprava formy: Na dno dortové formy (ideálně o průměru 24-26 cm) vyskládejte těsně vedle sebe máslové sušenky. Nemusíte formu vymazávat ani používat pečicí papír.
- První krém: Ze 700 ml mléka, 2 meruňkových pudinkových prášků a cukru uvařte hustý pudink. Nechte pudink zchladnout na pokojovou teplotu, přikryjte ho fólií přímo na povrchu, aby se nevytvořil škraloup. Do vychladlého pudinku zašlehejte půlku povoleného másla a mascarpone, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém. Tuto směs ihned rovnoměrně navrstvěte na sušenky v dortové formě.
- Druhá vrstva sušenek: Na první krém pečlivě položte další vrstvu máslových sušenek. Každou sušenku potřete meruňkovou marmeládou a jemně pokapejte citronovou šťávou pro extra svěžest.
- Druhý krém: V misce vyšlehejte smetanu ke šlehání se ztužovačem šlehačky do tuha. Poté k ní opatrně vmíchejte mascarpone a cukr dle chuti. Tento světlý krém navrstvěte na sušenky s marmeládou.
- Ovoce a želé: Na smetanový krém naskládejte čerstvé meruňky (nebo jiné vybrané ovoce). Připravte si 2 balení citronové galaretky podle návodu na obalu, ale použijte pouze 700 ml vody (místo obvyklých 1000 ml), aby bylo želé pevnější. Míchejte, dokud se prášek zcela nerozpustí, a poté nechte želé mírně zchladnout. Jakmile je želé vlažné (ale ještě tekuté), opatrně jím zalijte ovoce na dortu.
- Chlazení: Dort nechte v lednici přes noc (nebo minimálně 4-6 hodin) dokonale ztuhnout. Tím se všechny vrstvy propojí a dort bude krásně držet tvar.
Závěr
Tento nepečený dort s meruňkami a želé je dokonalým letním dezertem, který vás osvěží a potěší svou ovocnou chutí. Díky kombinaci krémů a želé je úžasně lehký, a navíc ho připravíte bez pečení, což oceníte v horkých dnech. Překvapte jím rodinu nebo přátele a užijte si sladké okamžiky!