Domů Recepty Dezerty Lahodný nepečený dort s meruňkami a želé: Osvěžující letní dezert!

Lahodný nepečený dort s meruňkami a želé: Osvěžující letní dezert!

Zdroj: Jana Jančíková

Chcete si pochutnat na svěžím letním dortu, ale nechce se vám zapínat trouba? Máme pro vás ideální řešení! Tento nepečený meruňkový dort s krémem z mascarpone a osvěžujícím želé je absolutní pecka. Je lehký, plný ovocné chuti a jeho příprava je překvapivě snadná. Perfektní pro horké dny nebo jako elegantní pohoštění.

Co budete potřebovat?

Na první krém (meruňkový pudinkový):

  • 700 ml mléka
  • 2 balení meruňkového pudinkového prášku
  • Cukr (dle chuti, cca 3-4 lžíce)
  • 1/2 kostky másla (125 g, povoleného)
  • 1 balení mascarpone (250 g)

Na druhý krém (smetanový):

  • 1 smetana ke šlehání (250 ml, min. 33 %)
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 balení mascarpone (250 g)
  • Cukr (dle chuti, cca 2-3 lžíce)

Ostatní:

  • Máslové sušenky (cca 200-300 g, na dno a do středu dortu)
  • Meruňková marmeláda (cca 100 g)
  • Trocha citronové šťávy
  • Čerstvé meruňky (nebo jiné ovoce jako maliny, borůvky, broskve – dle chuti)
  • 2 balení citronové galaretky (želé v prášku)
  • 700 ml vody (na želé)

Jak na to?

  1. Příprava formy: Na dno dortové formy (ideálně o průměru 24-26 cm) vyskládejte těsně vedle sebe máslové sušenky. Nemusíte formu vymazávat ani používat pečicí papír.
  2. První krém: Ze 700 ml mléka, 2 meruňkových pudinkových prášků a cukru uvařte hustý pudink. Nechte pudink zchladnout na pokojovou teplotu, přikryjte ho fólií přímo na povrchu, aby se nevytvořil škraloup. Do vychladlého pudinku zašlehejte půlku povoleného másla a mascarpone, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém. Tuto směs ihned rovnoměrně navrstvěte na sušenky v dortové formě.
  3. Druhá vrstva sušenek: Na první krém pečlivě položte další vrstvu máslových sušenek. Každou sušenku potřete meruňkovou marmeládou a jemně pokapejte citronovou šťávou pro extra svěžest.
  4. Druhý krém: V misce vyšlehejte smetanu ke šlehání se ztužovačem šlehačky do tuha. Poté k ní opatrně vmíchejte mascarpone a cukr dle chuti. Tento světlý krém navrstvěte na sušenky s marmeládou.
  5. Ovoce a želé: Na smetanový krém naskládejte čerstvé meruňky (nebo jiné vybrané ovoce). Připravte si 2 balení citronové galaretky podle návodu na obalu, ale použijte pouze 700 ml vody (místo obvyklých 1000 ml), aby bylo želé pevnější. Míchejte, dokud se prášek zcela nerozpustí, a poté nechte želé mírně zchladnout. Jakmile je želé vlažné (ale ještě tekuté), opatrně jím zalijte ovoce na dortu.
  6. Chlazení: Dort nechte v lednici přes noc (nebo minimálně 4-6 hodin) dokonale ztuhnout. Tím se všechny vrstvy propojí a dort bude krásně držet tvar.

Závěr

Tento nepečený dort s meruňkami a želé je dokonalým letním dezertem, který vás osvěží a potěší svou ovocnou chutí. Díky kombinaci krémů a želé je úžasně lehký, a navíc ho připravíte bez pečení, což oceníte v horkých dnech. Překvapte jím rodinu nebo přátele a užijte si sladké okamžiky!